Het zijn spannende tijden voor honkballers, squashers en worstelaars overal ter wereld. Maandenlang hebben ze actief campagne gevoerd om hun sport erkend te krijgen als olympische sport voor de Spelen van 2020. Op 8 september neemt de Algemene Vergadering van het IOC in Buenos Aires een beslissing.

Eerder dit jaar raakte bekend dat worstelen, een van de oudste olympische sporten, uit het programma van 2020 zou verdwijnen. Tijdelijk weliswaar, want het zou zijn plaats voor de Spelen kunnen terugkrijgen door het op te nemen tegen zeven andere sporten. Deze acht sporten zijn in mei 2013 nog eens herleid tot drie. Squash en een gezamenlijke kandidatuur van baseball en softbal zijn nu de enige tegenstanders van het worstelen. Eén van deze drie sporten komt dan in 2020 (weer) in de Olympische Spelen.

Squash

Niet alleen voor het worstelen zou dit een terugkeer betekenen. Baseball was, na een lang verleden als demonstratiesport (een sport waarbij er geen officiële medailles worden uitgereikt), tussen 1992 en 2008 al een olympische sport, zij het alleen voor mannen. Vanaf 1996 kwam er een tegenhanger voor vrouwen bij: softbal. Enkel squash heeft nooit eerder in het programma gezeten. Deze iets minder bekende sport is ontstaan in het negentiende-eeuwse Engeland en zo naar de Britse kolonies overgewaaid. Op wereldvlak zijn het dan ook vooral Egypte en Engeland die het squash domineren.

Boost

Toch heeft ook België een jonge beloftevolle speelster. Nele Gilis (17) is niet alleen Belgisch kampioene, ze staat bij de vrouwelijke junioren maar liefst op de eerste plaats in de Europese ranking en in de top drie van de wereldlijst. Nele wacht in spanning het verdict van het IOC af. "Het is mijn droom, en ik denk die van elke squashspeler, om op de Olympische Spelen te staan. Ik heb zelf ook een brief gestuurd naar het Comité." Nele gelooft dat een erkenning als olympische sport squash veel populairder kan maken. “Ik denk dat er dan veel meer geld in gestoken zal worden, zodat het gemakkelijker wordt om sponsors te zoeken. Squash zou zo een enorme boost krijgen.”

© 2013 - StampMedia - Fatima-Zahra Naimi