(Supo.be) Zaterdag 28 januari opende jongerenpersagentschap StampMedia het Mediahuis voor Jongeren in Antwerpen. 'De media moeten jongeren meer in beeld brengen'.

'Het Mediahuis voor Jongeren gaat veel verder dan de werking van StampMedia,' vertelt coördinator Stefan Kolgen. Bij StampMedia krijgen jongeren de kans om nieuws te brengen, bij VideAntz kunnen ze ook hun beeldende technieken verbeteren door het maken van video's. Het Mediahuis voor Jongeren werkt als een overkoepelend orgaan voor de twee projecten, maar wil vooral ook een open huis zijn voor alle jongeren. 'Jongeren zijn hier welkom met vragen rond media of om professionele hulp in te roepen bij de verwezenlijking van hun projecten,' zegt Kolgen. 

De opening van het Mediahuis voor Jongeren bood meer dan gratis cola en taart. Onder andere kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en kersverse Schepen van Jeugd Güler Turan werden er door jonge StampMedia-journalisten op de rooster gelegd. Turan gaf haar politieke positie prompt een nieuwe naam. 'Ik wil vooral ambassadeur van het luisteren zijn,' vertelt ze aan StampMedia-interviewster Marieke Van Cauwenberghe. Het recente wetsvoorstel om de beboetbare leeftijd voor jongeren naar 14 jaar te brengen, komt al snel ter sprake. Aan kritische vragen geen gebrek: journalistiek kundig in het hoekje gedreven, noemt Turan het wetsvoorstel een 'uitnodiging voor jongeren om zelf aan hun gedrag te werken'. Een uitspraak die onder de aanwezigen nogal wat wenkbrauwen doet fronsen.

Gedragswijziging

De aanwezigen zijn het eens over één ding: jongeren komen te weinig aan bod in de media. Oud-VRT-journalist Walter Zinzen stelt zich vragen bij de huidige berichtgeving. 'Er zijn vele dingen die ik hier vandaag hoorde, maar waar de traditionele media niet over praten. Zoals het slechte image van jongeren dat onder de bevolking heerst. Daar wist ik niets van af'. Ook Stefan Kolgen vindt dat de inhoud van onze nieuwsbrengers te vaak wordt bepaald door de oudere generatie. 'Uiteraard hebben jongeren nog begeleiding van professionals nodig bij het uitwerken van hun ideeën. Maar zodra je je als begeleider bemoeit met de inhoud, verdwijnt de jonge blik'. 

Toch gaan de meningsverschillen veel verder dan de inhoud van het nieuwsbulletin. 'Hoe komt het dat zelfs wanneer het over jongeren gaat, we alleen maar doctorandi, politie en politici aan het woord zien?' vraagt Kolgen zich af. Zelfs wanneer we de avond van de opening op de VRT-website een kijkje nemen, wordt enkel oud-collega Zinzen aan het woord gelaten. 'Er is dringend een gedragswijziging nodig,' vindt Kolgen. Over het hoe en wanneer van deze gedragswijziging, weet hij nog niet veel te zeggen. 'Misschien is een afspraak over een bepaald percentage van mediaproducten door jongeren, wel een stap in de goede richting?'

Meer lezers

StampMedia-journalist Nick Lodewyckx kon zijn journalistieke skills in de workshops perfectioneren. Hij zit nog maar in het tweede jaar van zijn opleiding journalistiek, maar publiceerde al op de websites van De Morgen, Apache en De Wereld Morgen. Zijn laatste opiniestuk nam de Belgische media stevig op de korrel. 'Keer op keer ontgoochelen de media ons,' kopte de open brief aan de media. Ook tijdens de opening is hij niet mals met zijn kritiek. 'De media en jongeren, dat is nog veel te veel eenrichtingsverkeer', weet Nick. 'De jeugd leest - dankzij het internet - meer kranten dan ooit te voren en probeert inspraak te hebben door open brieven en opinies te schrijven. Het wordt tijd dat ook jongeren op een onderbouwde manier aan het woord kunnen komen binnen de traditionele media.' 

Stefan Kolgen zegt bij alle StampMedia-jongeren een grote verandering te zien zodra ze de deur van de StampMedia-redactie doorkomen. 'Vooroordelen verdwijnen bijna als sneeuw voor de zon eens de jongeren ook zelf nieuws gaan maken. Ze ontwikkelen meer genuanceerde meningen en kijken beter naar elkaar. Dat lijkt misschien een heel lokaal verschil, maar het is een grote verandering'.

Wereldverbeteraar

Over de toekomst zijn Stefan Kolgen, Walter Zinzen en Nick Lodewyckx het eens. 'Het gaat niet om wat je gestudeerd hebt, maar om wat je kent en kan', vertelt Zinzen de aanwezigen. 'Met een diploma alleen bewijs je niets', beaamt Nick. 'Het is slechts het bewijs van discipline dat je vooruit helpt'. Aan discipline en talent was er zaterdag duidelijk geen gebrek. De nieuwe StampMedia-campagnes die er uit de doeken werden gedaan, toonden drie jonge medewerkers met hun journalistieke gereedschap als wapen. 'Gebruik je camera of pen als een wapen om informatie en meningen de wereld in te sturen', maant Stefan Kolgen iedereen aan. 'Een deontologisch correct stuk van hoge kwaliteit kan de wereld een beetje beter maken'. Het klinkt op het randje van activisme af, maar ook de doorwinterde Zinzen schaart zich overtuigd achter de jongeren. 'Blogs en twitter worden ook door de media steeds vaker als bron gebruikt. De journalisten zouden wat vaker bij StampMedia moeten komen snuffelen, misschien wel de beste bron op jongerenniveau'.

© 2012 - Supo.be - Anneleen Ophoff


Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 01/02/2012