Suriname is door de koloniale link en de taal al jaren een trekpleister voor Nederlandse stagiairs. Sinds enkele jaren vinden ook steeds meer Belgische jongeren de weg naar het Zuid-Amerikaanse land.

Jaarlijks lopen tussen de zeshonderd en de achthonderd Nederlandse en Belgische jongeren stage in Suriname. Als ex-kolonie heeft het land nog steeds een nauwe band met Nederland. Dat het Zuid-Amerikaanse land een populaire stagebestemming is voor Nederlanders, is geen verrassing. Maar de afgelopen jaren kiezen ook steeds meer Belgische jongeren voor een stage in Suriname.

Jessy Defour is zo'n Belgische wereldreiziger. "Een vriend ging enkele jaren geleden op vakantie in Suriname en verloor er zijn hart", vertelt Defour. "Hij raadde me Suriname aan toen ik een buitenlandse stageplaats zocht. Hij vertelde zo levendig over het land, dat ik nieuwsgierig werd. Ik heb meteen een ticket geboekt."

Verschillende beroepsgebieden

Volgens pedagoge in opleiding Lien De Belder is de populariteit van Suriname te danken aan de grotere promotie door de hogescholen en universiteiten. "Ik studeer in Antwerpen en sinds drie jaar komen er jaarlijks een aantal studenten hierheen. De school organiseert elk jaar een infosessie, daardoor heb ik voor Suriname gekozen. Je kan hier ook stage lopen in verschillende beroepsgebieden. Ik ken Belgen die net als ik in de zorgsector werken, maar net zo goed zie ik leerkrachten, dokters en journalisten."

David Vanheusden werkt aan zijn afstudeerproject in Suriname. "Ik had verwacht dat hier een heleboel Nederlanders zouden zijn, maar ik ben verbaasd ook zoveel landgenoten aan te treffen. De helft van mijn klas wist bij wijze van spreken niet eens waar Suriname lag."

Vertrouwen winnen

Vanheusden heeft de microbe nu helemaal te pakken. "Ik studeer Marketing en doe een onderzoek naar jonge ondernemers. Suriname is een land in groei en dat is de ideale omgeving voor een jonge ondernemer." Toch loopt niet alles vlot. "Surinamers willen vaak hun eigen projecten 'beschermen'. Daardoor heb ik hier toch wat studievertraging opgelopen. Het heeft me heel wat moeite gekost hun vertrouwen te winnen. Maar eens je zo ver bent, vertellen ze honderduit over hun ervaringen."

Het valt de Belgische stagiairs ook op dat landgenoten vaak samenklitten. "Het is fijn om op te trekken met je 'eigen volk' omdat je je eigen taal kan spreken. We spreken hier allemaal wel Nederlands, maar het Nederlands uit Amsterdam is toch niet hetzelfde als ons Vlaamse taaltje”, zegt Vanheusden. "Ook de mentaliteit verschilt. Nederlanders zijn veel harder en recht voor de raap. Meestal is dat wel prettig, maar af en toe zijn ze ook te rechtuit. Wij Belgen zijn toch iets meer terughoudend en dat botst soms."

©2011 - StampMedia/Times of Suriname - Sandra Foriers