In Hasselt vond van 23 tot 25 september het Street Art Festival plaats. Het was de eerste keer in België dat straatartiesten zoveel ruimte kregen. 'Polak One' (23) is een jonge, talentvolle streetartkunstenaar. Deze vorm van kunst geeft hem een gevoel van vrijheid.

"In street art moet je origineel voor de dag komen", vindt Polak One. "Je moet durven." Zelf omschrijft hij zijn stijl als een combinatie van realisme en surrealisme. "En af en toe doe ik eens goed zot."

Polak One komt uit Genk, maar woont inmiddels in Gent, waar hij ook studeert. "Gent biedt meer mogelijkheden voor street art", legt hij uit.

Vrijheid

"Ik studeerde aan de kunstschool, maar leerde er niets bij. Tijdens de lessen illustratie associeerden de docenten onze ontwerpen steeds met kinderboeken. Terwijl illustratie zo veel meer kan zijn! Ik denk niet graag in hokjes. In street art kan ik echt mijn ei kwijt. Ik voel ik me vrij, niemand beperkt mijn creativiteit."

Sociale bezigheid

"Ik zie street art vooral als een sociale bezigheid", vertelt Polak One. "Ik teken graag en leer veel bij van andere straatartiesten. Ze inspireren me en beïnvloeden mijn kunstwerken." Hij verkiest street art boven graffiti. "Bij street art werk je meer in groep. Bovendien is de symboliek achter graffiti vaak onherkenbaar."

Legaal versus illegaal

"In Brussel zie je veel illegale street art. De mentaliteit is er anders. De legale vorm vind je er vooral in musea en galeries. Enerzijds is het fijn dat de musea street art in een positief daglicht plaatsen, maar anderzijds verliest het zo een deel van zijn charme." Polak One veroordeelt de legale street art niet. "Als mijn werken voor veel geld in musea zouden kunnen staan, zou ik ook niet twijfelen."

© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 10/10/2011