Tijdens het Street Art Festival bood Hasselt een plek aan straatartiesten. Van 23 tot 25 september fleurden die de buurt rond de Dorpstraat en de Kanaalkom op.

Kurt Bosmans (38) is de man achter Street Art Belgium. Hij leerde de kunstvorm kennen in Londen en wilde street art naar zijn woonplaats Hasselt brengen. "Anderhalf jaar geleden kreeg ik het idee om dit festival te organiseren. Het vergde veel administratief werk, maar uiteindelijk keurde de stad mijn dossier goed en maakten ze budget vrij."

Street art naar de straat

De kunstvorm groeit sinds enkele jaren in België. "Vroeger kwam de meeste street art vooral uit de galeries en was die kunstvorm ironisch genoeg elitair. Met dit festival wil ik street art toegankelijker maken en naar de straat brengen."

Ruimdenkende buurt

Street art bestaat nog niet zo lang in België. "In steden zoals Berlijn was die cultuur al eerder aanwezig. Hier zie je street art vooral in Gent, Brussel en Antwerpen. Vaak gebeurt het illegaal, zoals graffiti, maar in Hasselt kan dat in enkele tunnels ook legaal." Voorbijgangers reageren vaak positief. "Ook de buurt is tevreden dat onze street art de oude striptekeningen op de gevels vervangt. De beleidsmensen van Hasselt kwamen ook al een kijkje nemen en reageerden enthousiast."

Méér dan graffiti

Vroeger bestond er helemaal geen platform voor street art. "Sinds kort hebben we een eigen website en een Facebookpagina. Met een applicatie op Google kan je zelfs street art in België doorzoeken."

Street art bestaat onder andere uit graffiti, maar is meer dan dat. "Artiesten kunnen met sjablonen, verf, steen en andere materialen werken. Achter graffiti schuilt een individuelere symboliek. Je moet echt al een kenner zijn om een tekening te kunnen ontleden. Street art is toegankelijker."

© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto's: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Hasseltse Extraatjes op 06/10/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door HeadRush op 17/10/2011