Op maandag 7 november 2011 vond het eerste TEDx-evenement plaats in Limburg. In de universiteitsgebouwen van Hasselt kwamen verschillende sprekers praten over technologie. Het evenement werd georganiseerd door drie studenten en wil vooral ideeën uitwisselen.

Initiatiefnemer Rutger Bevers speelde met het idee om een kwalitatief, inhoudelijk evenement te laten plaatsvinden in Hasselt dat afweek van de typische studentikoze avonden. Daarnaast zijn er in het verleden al TEDx-evenementen doorgegaan in Brussel en Antwerpen, maar nog niet in Limburg. Bob van der Vleut en Niels Peetermans hielpen met de organisatie van het evenement.

Regels en voorschriften

Limburg maakte op zijn beurt kennis met de wereld van TED. Toch was de organisatie hiervan niet gemakkelijk, zei Bob van der Vleut, een van de drie studenten die TEDxUHasselt in elkaar stak. Allerlei regels en voorschriften die TED X Flanders opstelt, dienen in acht te worden genomen. De belangrijkste ervan is dat alle sprekers het Engels moeten hanteren. Verder mogen de 'talks' maar maximaal 18 minuten duren. De organisators besloten nog om hierin te snoeien om enkele pauzes en een receptie te kunnen inlassen.

De zoektocht naar interessante sprekers was niet gemakkelijk. Sprekers met enige ervaring én een uitgebreide kennis van het Engels hadden een streepje voor. Daarnaast zochten de organisatoren via sociaalnetwerken, connecties en professoren naar specifieke sprekers om hun line-up aan te vullen.

"Een evenement organiseren zoals TEDxUHasselt is voor ons een goede leerschool geweest", zegt Bob van der Vleut. "Je moet natuurlijk de zin en drive hebben om zoiets als TED op poten te zetten, maar het resultaat mag er zeker wezen." Ook willen ze graag een boodschap doorgeven aan andere studenten. "Als je een kans krijgt om iets te organiseren moet je ervoor gaan: wie niet waagt, wie niet wint."

Surf voor een videoverslag van het evenement naar de website: www.tedxuhasselt.be.

© 2011 – StampMedia – Antonino Musso


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 21/11/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door EngineeringNet op 22/11/2011