Om het 450 jarig bestaan van het Antwerpse Stadhuis te vieren, staat het dit jaar open voor het grote publiek. Een tentoonstelling, rondleiding door het stadhuis, pop-upcafé 't Schoon Verdiep en nieuwe verlichting moeten het feestjaar van dit UNESCO-werelderfgoed compleet maken. 

“Hoeveel mensen komen er in hun leven eigenlijk in het stadhuis?”, vraag Antwerps burgervader Bart De Wever (N-VA) zich af. Zijn antwoord: “Weinig. Tenzij je in het district Antwerpen woont, om te trouwen misschien. En in het beste geval gebeurt dat maar één keer.”, grapt de burgemeester. “Vele Antwerpenaren hebben geen band met het stadhuis, laat staan mensen die niet van Antwerpen komen. Dit jaar willen wij meer mensen dit unieke stuk UNESCO-werelderfgoed laten ontdekken.”

Bekijk hier de fotoreportage:
https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157651075735921/

Vier eeuwen

Een eerste manier om nieuwsgierigen het stadhuis te laten ontdekken, is de nieuwe expositie ‘450 jaar stadhuis. Het bekendste huis van ’t stad’. Een virtuele sleutel staat symbool voor de openheid van de stad en geeft toegang tot meerdere interactieve schermen. Bezoekers worden doorheen vier eeuwen stadhuis gegidst. Geluidsfragmenten, historische voorwerpen, audiovisuele getuigenissen, interactieve spelletjes voor de kinderen, 3D-weergaven van het grondplan en een digitale inkijk in de kamer van de burgemeester tonen wat er schuil gaat en ging achter de façade van dit erfgoed.

De Wever amuseerde zich alleszins terwijl hij de expo uittestte met enkele schepenen en genodigden. Al voelde hij zich wellicht ongemakkelijk toen hij ontdekte dat bezoekers zomaar even zijn met gele kabouter en regenboogvlag gedecoreerde bureau digitaal kunnen bezichtigen.

Restauratie

Een rondleiding in het stadhuis is ook mogelijk. Van de bomkelder gaat het naar de werf op de derde verdieping waar binnenkort de schepenen met hun kabinet zullen zitten, tot het balkon met uitzicht op de stad. Stadsgids Sofie Korres, af en toe bijgestaan door de historicus in De Wever, gidste het schepencollege, de burgemeester en de pers door het renaissancegebouw.

“Ik wist niet dat het stadhuis zo groot was”, valt hier en daar te horen. Maar wie goed oplet, merkt dat ondanks de vele pracht en praal, het gebouw zijn beste tijd heeft gehad. “Elke eeuw liet zijn sporen na en restauratie dringt zich op”, zegt De Wever daarom. “Er zijn heel wat plannen maar daarover wil ik nog niet te veel kwijt. Alleen dat we er in de toekomst een passief (energiezuinig nvrd.) gebouw van willen maken.”

Tussen pot en pint

In de wandelzaal op de eerste verdieping zal het komende jaar ieder weekend het pop-upcafé 't Schoon Verdiep terug te vinden zijn. Het café wordt een uitstalraam voor Antwerpse streekproducten zoals bieren van De Koninck, Antwerpse handjes of een glaasje Elixir d’Anvers.

Bierkaartjes, waar stellingen op geponeerd staan, vormen aanleiding tot een politieke, pittige debatten tussen pot en pint. Kinderen kunnen er elke eerste zondag van de maand terecht voor een poppentheater waarin Antwerpse verhalen worden verteld.

Vier kilometer kabel

Meer dan vier kilometer kabel en anderhalf miljoen euro uit de stadsbegroting waren nodig om het stadhuis en haar omgeving letterlijk in de schijnwerpers te zetten. Een nieuw Antwerps lichtplan zal de komende jaren van de Koekenstad een meer esthetische en gezelligere omgeving maken.

“De vorige verlichting was autostradeverlichting”, zegt schepen voor personeel, sport, diamant, markten en foren, publiek domein en sinds kort ook licht, Ludo Van Campenhout (N-VA). “Totaal ongezellig. Daarom moet de nieuwe energiezuinige LED-verlichting (die 50% van de huidige energie zou besparen, nvdr.) van de stad een aangenamere omgeving maken die we zelfs op het ritme van de seizoenen kunnen aanpassen. Brabo zal nog beter tot zijn recht komen.”

Op de avond van de 450ste verjaardag van het stadhuis had Van Campenhout de eer om de nieuwe verlichting voor de eerste keer aan te steken. Hiep hiep, hoera! Op naar de volgende 450 jaar!

Een bezoek aan de tentoonstelling is volledig gratis en kan nog tot 27 februari 2016. Ook zal elke eerste donderdag van de maand een nocturne plaatsvinden. Belangrijk is wel om vooraf te reserveren op de website van de stad. Tot nu toe reserveerden al 1300 geïnteresseerden.

Vanaf zondag 1 maart gaan de rondleidingen voor het grote publiek van start. Een individueel ticket in voorverkoop kost 7 euro en 9 euro aan de kassa. Een groep (max. 20 pers.) betaalt 80 euro.

© 2015 – StampMedia – Tekst: Jef Cauwenberghs, foto's: Stefan Lambrechts



Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 28/02/2015