De stad Antwerpen is een samenwerking aangegaan met theaterhuis HETPALEIS om van het Steen een kindvriendelijke omgeving te maken. HETPALEIS herdoopt het oudste gebouw van de stad in 'Het Steen der wijzen', een actief vragenhuis voor jonge dromers, denkers en doeners.

Met de komst van het Museum Aan de Stroom verhuisde het Nationaal Scheepvaartmuseum uit het Steen. Het oudste historische gebouw van Antwerpen kwam door deze beslissing leeg te staan. Het stadsbestuur besloot om het Steen kindvriendelijk in de vullen en geeft HETPALEIS hiervoor de opdracht. De regels waren simpel: het Steen mocht geen nieuw museum worden, maar ook geen nieuw theaterplatform. HETPALEIS maakt er een 'actief vragenhuis' van.

Maar wat houdt dat juist in? Barbara Wyckmans, directeur van HETPALEIS: "Kinderen stellen constant vragen. Wij willen ons laten inspireren door die vragen om in het Steen originele en actieve ateliers, rondleidingen en tentoonstellingen te organiseren. Alle kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen in het Steen terecht om creatief bezig te zijn." Het eerste thema waarmee gewerkt wordt is 'water'. "Want zonder water geen Steen en geen Antwerpen", zegt Wyckmans.

Kinderen zijn de toekomst

"Veel mensen vragen zich af waarom de stad er voor gekozen heeft om een cultuurhistorisch gebouw als het Steen aan kinderen te geven", zegt Güler Turan, Antwerps jeugdschepen. "Wij willen duidelijk maken dat het belangrijk is om in kinderen te investeren en hen te prikkelen, zij zijn onze toekomst. Maar de mensen hoeven niet bang te zijn, het Steen blijft toegankelijk voor iedereen en erfgoed blijft centraal staan."

'Het Steen der wijzen' wordt feestelijk geopend voor het grote publiek tijdens het weekend van 19 en 20 mei.

© 2012 - StampMedia - Katrijn Leemans


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 23/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 23/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/03/2012