Telenet schrapt enkele buitenlandse zenders uit het analoge aanbod. Veel Limburgers zijn niet tevreden. Infrax-voorzitter Wim Dries en Limburgs gedeputeerde van Welzijn Mieke Ramaekers zaten samen met verenigingen en Telenet om tot een oplossing te komen.

Limburgse analoge tv-kijkers kunnen binnenkort niet meer naar het Italiaanse RAI Uno, het Griekse NET of TV Polonia kijken. In de provincie wonen wel veel mensen die afkomstig zijn uit Italië, Griekenland of Polen. Zij moeten nu overschakelen op digitale televisie of een schotel om hun vertrouwde kanalen te ontvangen. Op de beslissing kwam veel kritiek. Digitale televisie zou te duur en te moeilijk zijn. Berichten uit het land van herkomst zijn immers belangrijk voor velen.

Gedeputeerde Ramaekers: "Mensen moeten inderdaad de kans krijgen om die zenders te bekijken. Maar je moet vooruitgang niet in de weg staan. Als die zenders nu niet verdwijnen, dan is het wel binnen twee jaar. Het is vooral belangrijk dat mensen duidelijk geïnformeerd worden over digitale televisie en de verschillende formules die er bestaan."

Eenmalige kost

"Uit de vergadering bleek dat veel mensen niet wisten dat je een digibox kan aankopen voor de eenmalige kost van € 50", zegt burgemeester van Genk en Infraxvoorzitter Dries. Voor de rest betaal je enkel een kabelabonnement. Op die manier ben je niet interactief, maar geniet je wel van het volledige aanbod." Benny Salaets, directeur Content Management van Telenet voegt toe: "Bovendien hebben we een sociaal tarief, dat mensen in financiële problemen toch de kans geeft het kabelaanbod te ontvangen."

Kritisch opvolgen

Wat betreft dat aanbod blijkt Telenet vragende partij voor voorstellen. "Op dit moment bieden we bijvoorbeeld nog geen Maghrebijnse kanalen aan", zegt Salaets. "Al proberen we wel contacten te leggen met zenders. Dat is niet altijd gemakkelijk. Het Italiaanse aanbod wordt alvast uitgebreid met RAI2 en RAI3." Ramaekers: "Als mensen hun wensen doorgeven, kan het aanbod voor hen uitgebreid worden. Wij blijven het aanbod ook kritisch opvolgen, iedereen moet zich erin kunnen vinden."

Infrax-voorzitter Dries benadrukt ook het bestaande analoge aanbod. "Wij in Limburg hebben al jaren ongeveer zeven kanalen meer dan de rest van Vlaanderen. Nu verdwijnen er een aantal zenders, maar er blijft een breed aanbod over. Het is dus niet zo dat iedereen moet overschakelen op digitale tv. Ongeveer honderdduizend gezinnen kijken nog analoog in Limburg. Zij moeten nu vooral goed geïnformeerd worden over de veranderingen, dan kunnen ze zelf beslissen of ze digitaal willen gaan kijken."

Scooterteams

Telenet besliste na de infovergadering om de opdracht van hun scooterteams te verlengen en uit te breiden. Die teams trekken naar de mensen om hun de werking en voordelen van digitale televisie uit te leggen. Dit wordt nu opengetrokken naar verenigingen, zodat geïnteresseerden in groep uitleg kunnen krijgen.

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben, foto: Maurizio Ciranni


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 23/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 23/04/2012