Teqball is een nieuwe opkomende sport die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is een combinatie van tafeltennis en voetbal. Het oorspronkelijke idee achter de sport was het trainen van voetballers hun techniek, maar wat begon als een simpele trainingsoefening groeide de laatste jaren uit tot een eigen officiële sport.
De sport wordt gespeeld op een soort van gebogen pingpong tafel wat ook wel een teqtafel wordt genoemd. Het doel van het spel is om de bal over het net te laten gaan zodat de tegenstander hem niet meer kan terugspelen. Dat doe je door de bal met drie baltoetsen te controleren en terug te spelen.
Bij teqball mag je gebruik maken van elk lichaamsdeel behalve je armen. Wie als eerste 11 punten maakt, wint. Net zoals bij tafeltennis kan teqball één tegen één worden gespeeld of twee tegen twee. Voor velen is dit een sport die gespeeld wordt als vrijetijdsbesteding. Maar bij de pro’s gaat het er soms heftig aan toe. Het zijn echte atleten die fenomenale punten kunnen maken.
Teqball ontstond voor het eerst in 2012 in Hongarije. Voormalig voetballer Gábor Borsáyi speelde na zijn pensioen vaak voetbal op een gewone pingpongtafel. Later ontmoette hij zakenman Viktor Huszár waarmee hij samen de teqtafel creëerde.
Zo werd het spel leuker en minder onderbroken, omdat de curve de bal zou helpen naar de speler te stuiteren. In 2017 werd de officiële Teqball Association opgericht, wat het startschot werd voor een wereldwijd succesverhaal. Ook professionele voetballers beginnen meer en meer de sport te beoefenen. Tijdens trainingen op het voetbalveld, in de vakantie of zelfs in de kleedkamer wordt er Teqball gespeeld door profs.
De laatste jaren is de sport enorm gegroeid. Teqball is een van de snelst groeiende sporten met meer dan 3.000 clubs over de hele wereld. 122 landen erkennen teqball als officiële sport. Binnenkort vindt al voor zevende keer het WK Teqball plaats.
Ook in België is de sport steeds groter aan het worden. In 2018 werd de Belgische teqball federatie opgericht en sinds 2022 is er het Belgisch kampioenschap teqball. Op wereldniveau kan België momenteel nog niet mee. Landen zoals Brazilïe en Thailand zijn hier de toppers in. Maar met stijgende populariteit van teqball in België ziet de toekomst er veelbelovend uit.