Welke impact hebben eetstoornissen op jongeren en hun omgeving? Theatervoorstelling 'Unmuted' gaat op zoek naar een antwoord. Voor theatermaakster Anse Lagaisse is het een persoonlijke reis. Ze kampte als tiener met een eetstoornis. “Mijn verhaal is het verhaal van andere jongeren met eetstoornis, en omgekeerd.”
De kracht van verbinding. Dat is de rode draad in 'Unmuted', een voorstelling van Sofian Dhondt, Anse Lagaisse en regisseur Nyiragasigwa Hens, die zich specialiseert in theater rond maatschappelijke thema’s en taboes.
De voorstelling vertelt het verhaal van een meisje met een eetstoornis, en probeert de problematiek aan te kaarten. Jongeren en hun ouders vinden vaak te laat de juiste hulp, terwijl ze die hard nodig hebben. De lange wachtrijen zijn een alarmerend signaal.
Theatermaakster Anse Lagaisse brengt via een monoloog de persoonlijke getuigenissen van jongeren met een eetstoornis en hun herstel. Voor haar is het een persoonlijke reis. Ze werd twee keer opgenomen voor haar eetstoornis, toen ze zestien en zeventien jaar oud was. Met 'Unmuted' wil ze haar ervaringen delen, en die van andere jongeren met een eetstoornis. “Mijn verhaal is hun verhaal, en omgekeerd”, zegt ze.
'Unmuted' is een voorstelling met een meervoudig perspectief. Sofian Dhondt, muziek- en creatieve therapeut bij het Universitair Ziekenhuis van Brussel, geeft toneel-, muziek- en beeldende therapie aan jongeren die kampen met een eetstoornis. "De nummers die in de voorstelling gespeeld worden, hebben mijn patiënten en ik tijdens de muziektherapie gemaakt. De teksten die we schreven tijdens de schrijftherapie, zijn ook verwerkt in het theaterstuk”, vertelt Sofian Dhondt. Hij staat samen met Anse Lagaisse op het podium om de muziek van de jongeren te spelen.
Ruimte voor luchtigheid
Ondanks het beladen onderwerp is er in de voorstelling ook ruimte voor luchtigheid. "Er mag gelachen worden. Tijdens de voorstelling gebeurt dat ook, dat is heel fijn", zegt Lagaisse. "Het blijft een moeilijk onderwerp, maar we willen het op een toegankelijke manier brengen."
Naast het artistieke aspect is 'Unmuted' een educatief project. "We willen naar scholen trekken en samenwerken met Eetexpert om een educatief pakket te ontwikkelen", vertelt Anse Lagaisse. Dat om het taboe rond eetstoornissen te doorbreken en jongeren en hun omgeving meer inzicht te geven in eetstoornissen. Eetexpert is het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. “Het kenniscentrum werkt samen met diëtisten, psychologen en artsen, om mensen te ondersteunen die worstelen met eetstoornissen en hun omgeving meer inzicht te geven in die aandoeningen”, voegt Anse Lagaisse toe.
Regisseur Nyiragasigwa Hens benadrukt hoe noodzakelijk het is om dit verhaal te vertellen. "We wilden niet wachten op groen licht voor subsidies." De makers kregen wel financiële steun van het ziekenhuis en van ouders van jongeren die kampen met een eetstoornis.
'Unmuted' speelde eenmalig in het Antwerpse Borgerhout en werd met veel warmte ontvangen. Nu willen de makers het project verder uitbreiden en zoveel mogelijk mensen bereiken. "We willen overal en zo vaak mogelijk spelen", benadrukt Nyiragasigwa Hens.
'Unmuted' speelt op 29 maart in Theater Tinnepot in Gent. Tickets en info: www.tinnepot.be.
Dit artikel werd gepubliceerd door NXTPOP op 26/03/2025.