Al wie woensdag naar Thuis keek, zag het waarschijnlijk wel aankomen: Franky, de zoon van Frank en Simonneke, blijkt transgender te zijn. Kijkers overal ten lande lijken heel enthousiast, maar ook ietwat gechoqueerd, over onze Franky zijn coming-out. StampMedia-reporter Karolien (20) beleeft de bewuste avond opnieuw. "We zijn allemaal een Frank, Simonneke of Yvette'je."

Eerlijk was ik al een klein beetje verliefd geworden op Franky zijn nieuwe kapsel. Ik zag me zelf op de volgende Thuis-dag al door zijn haren woelen. Met mijn coup de foudre wou ik vooral ontkennen wat ik als (slimme) kijker al lang wist. Franky is een personage, gespeeld door Jef Hoogmartens, dat juist ontdekte dat hij geboren is in het verkeerde lichaam.

Na de coming-out stond ik naar de TV te roepen: “Zie je wel! Ik had gelijk!” Mensen zeggen me wel eens dat ik met te veel passie naar televisie kijk. Anderzijds is dat het mooie aan een soap. Diep vanbinnen weet je al lang wat er gaat gebeuren en toch ben je keer op keer gechoqueerd.

Moeite met transgenderisme

Na de aflevering was ik haast in mijn handen aan het klappen om de acteurs en bedenkers van Thuis te feliciteren met hun knappe prestatie. De manier waarop Hoogmartens zijn personage vertolkt, is subliem en de eerste reacties van Frank en Simonneke waren erg realistisch.

Anderzijds heb ik geen zin meer in de seizoensfinale. Ik - en vermoedelijk ook de rest van Vlaanderen - moet dit kunnen laten bezinken. Transgenderisme is een zwaar thema, dat voor veel mensen moeilijk ligt. Dat de programmamakers van Thuis hiermee baanbrekend zijn, is fantastisch. Maar is Vlaanderen hier echt al klaar voor?

Frank, Simonneke of Yvette

Ik ben verslaafd aan media. Ik weet dus dat de coming-out van Franky de komende dagen behoorlijk wat media-aandacht zal krijgen. Er zal over gepraat worden op de radio, tv en in de kranten. Wat het thema bespreekbaar maakt en aanzet tot acceptatie.

Heel wat belangengroepen gaan het woord voeren en misschien wordt er eens een nutteloos straatinterview gehouden bij de Thuis-kijker. Allemaal leuk om kranten en programma’s mee te vullen, maar geen kijker die je zal zeggen dat hij of zij er toch moeite mee heeft.

Ik geloof dat heel wat kijkers er moeite mee hebben. Aan de reacties op sociale media zie je dat heel veel mensen het ‘overdreven’ vinden. Volgens hen is dat ook typisch aan een soap. Die groep mensen noem ik de Franken. Zij zitten nog een beetje in de ontkenningsfase en lachen er mee.

Anderzijds heb je de Simonnekes, waartoe ik behoor. Ze zijn lichtjes gechoqueerd, maar gaan het na verloop van tijd wel accepteren. Wij, de Simonnekes, moeten altijd een beetje lachen als we een transseksueel, geen transgender, zien. Nadien schamen we ons een beetje voor ons gedrag. We willen iedereen aanvaarden zoals die is, maar we hebben het af en toe moeilijk met mensen die anders zijn. Het is pas als we echt in aanraking met ze komen dat we het voor de volle 100 procent gaan accepteren

Tenslotte heb je de Yvette’jes. Zij vormen een kleine minderheid. Zij zijn blij dat iemand openhartig is over zijn seksualiteit en steunen die persoon dan ook vanaf het prille begin.

Uitdaging

Het zal tijd vragen om van een Simonneke een Yvette’je te maken. Maar om van een Frank een Yvette’je te maken, daarvoor gaan we een berg moeten verplaatsen. Het is goed om zien dat de openbare omroep die uitdaging aangaat. Ik geloof dat dit meer impact heeft op de Vlaamse bevolking dan pakweg een Koppen-reportage over transgenders.

Anderzijds mis ik af en toe de duiding. Thuis is en blijft fictie. Mensen kunnen deze plotwending beschouwen als iets onrealistisch of als een ver-van-mijn-bed -show. Waarom laten we niet in een programma dat volgt even een achtergrond meegeven? In plaats van een special rond Werchter tijdens Café Corsari een special over Thuis, lijkt mij wel een leuk idee.

Ik besef ook wel dat we niet te betuttelend mogen zijn. Mensen moeten op zichzelf een eigen mening vormen en op hun manier de nieuwe situatie aanvaarden.

Dankzij Jef Hoogmartens voel ik beter aan wat het betekent om transgender te zijn. Ik hoop dat andere kijkers dit gevoel ook hadden of in de toekomst zullen hebben.

PS Mochten de makers van Thuis nog op zoek zijn naar een nieuwe actrice voor de nieuwe Francine (?), ze mogen me altijd opbellen voor een auditie.

© 2015 – StampMedia – Karolien Segers