Naar goede gewoonte stonden ook dit jaar ellenlange wachtrijen fans symbool voor de Thuisdag. Met 6.000 tickets (en het bordje ‘uitverkocht’) kan de 20ste editie, die zaterdag plaatsvond in Leuven, de succesvolste tot nu toe genoemd worden. Maar:”De organisatie moét volgend jaar op meer mensen berekend zijn.”
#Thuisinleuven was het motto van de Thuisdag, het evenement waar alle liefhebbers van de één-serie hun favoriete acteur of actrice kunnen ontmoeten. Fans konden zaterdag rondlopen in Leuven, de stad waar heel wat opnames van de populaire reeks plaatsvinden. Op deze dag speelde Thuis dit jaar dus letterlijk een thuismatch.
Zoals ieder jaar wou iedereen met zijn of haar favoriete acteur op de foto. Maar bij bijna elke acteur was het enorm lang aanschuiven, wat voor de nodige frustraties zorgde bij de fans. In het bijzonder bij de set van actrice Joy-Anna Thielemans waren wachttijden van 3 uur niet uitgesloten. “De organisatie moét volgend jaar beter, en vooral op meer mensen berekend zijn”, klonk het unaniem in de wachtrij.
Begeleiding voor doven
Een 20-tal slechthorenden en doven liet het niet aan hun hart komen. Voor hen was op de fandag een tolk voorzien, waardoor ze in Vlaamse gebarentaal begeleid werden doorheen de stad.. Zo konden ze vlot van de ene locatie, waar de verschillende acteurs zaten.
Mariska, gebarentolk van dienst, tolkt al lange tijd op verschillende evenementen. Het is voor haar de allereerste keer dat ze op de fandag van Thuis staat, een serie waar ze overigens ook zelf naar kijkt. “Ik vind het erg fijn dat ik hier vandaag mag tolken. Alle mensen komen hier voor hun plezier en dat vind ik zeer mooi om zien.”
De slechthorende fans hebben er inderdaad wel wat voor over. Iedere slechthorende of dove heeft jaarlijks slechts 18 uur recht op een gebarentolk. Die uren worden bijvoorbeeld gebruikt bij doktersbezoeken, of voor bij een advocaat of notaris. De uren die de fans spendeerden op de Thuisdag, worden hier van afgetrokken.
Doven krijgen voor het evenement wel een voorrangsbandje. Mariska kijkt ons verbaasd aan als we vragen of ze dat terecht vindt. “Eigenlijk is dat niet nodig. Ze hebben geen zichtbare handicap - ze kunnen nog zeer goed functioneren.”
Onmogelijk ‘Thuis’ te tolken
De VRT houdt ook op televisie zichtbaar rekening met doven en slechthorenden. Zo wordt het nieuws getolkt en worden tal van programma’s ondertiteld. Toch zou het zeer complex zijn om een soap als thuis te tolken. Praktisch en budgettair gezien is dat gewoon onmogelijk, meent Mariska. “Het is ook geen vraag van de doven: ze vinden ondertiteling goed genoeg voor dit programma”, vertelt ze.
Eén van de aanwezige slechthorenden, Benoit Raymakers (23), heeft geen nood aan een gebarentolk. Benoit is laatstejaars student orthopedagogie en werkt daarnaast als jobstudent voor de VRT. “Ik kan perfect communiceren met niet-slechthorenden en zij verstaan mij ook altijd.”
Thuis staat bekend om een breed scala aan personages, met de nodige diversiteit. Benoit hoopt dat er ooit een doof personage in de serie verschijnt. “Al is het maar om de mensen een kijkje te gunnen in de wereld van een dove”, vertrouwt hij ons toe.
Benoit is samen met Bjorn Vermeulen en Joren Grevendonck ook mede-beheerder van Thuis-Online. Dat is één van de grootste online fanpagina’s van de serie, in het leven geroepen door Gillian Vindevogel. Tijdens de Thuisdag werden alle fans die niet aanwezig konden zijn via Thuis-Online op de hoogte gehouden op de fanpagina én via Snapchat, wat een gigantisch succes was. Zeer veel fans hebben hierdoor toch nog wat van de Thuisdag kunnen beleven, zonder aanschuiven.
Slotshow met Tom De Cock
Alle fans streefden tijdens het ongeduldig wachten in de rijen naar het ultieme gebeuren van de dag: de Slotshow, met o.m. MNM-dj Tom De Cock. Op het Ladeuzeplein kwamen alle acteurs bij elkaar en groetten ze het talrijk opgekomen publiek volk. Een mooie apotheose, waartijdens ook Mariska mee op het podium stond. Zij zette alle gesproken taal onmiddellijk om gebarentaal, waardoor de slechthorenden en doven de show probleemloos konden volgen.
Afgezien van het lange wachten, vonden de diehard-Thuisfans het een leuke en boeiende dag. En voor wie er niet bij was, is er het werk van Benoit en zijn collega's, die een uitgebreide terugblik biedt.
https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157653317214526
© 2015 – StampMedia – tekst: Nathalie Ben Moshe, foto’s: Heleen Vanschoenwinkel
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet op 25/05/2015