De Gentse Feesten tellen tien geboden, waarvan er meerdere naar drank verwijzen. Het eerste stelt meteen: “Koopt uw pinten aan de toog. Enkel Hollanders kopen blikken in de nachtwinkel.” Gebod negen alludeert dan weer op het mogelijke gevolg van die pintjes. “En al zijt ge nog zo scheef, recht naar huis.” Wij trokken naar betreffende toog en bevroegen dappere tappers over hun tips & tricks ter beteugeling van de openbare dronkenschap.
De Vlasmarkt staat, wat drinken betreft, bekend als het epicentrum van de Gentse Feesten. De avond afsluiten, dat gebeurt hier. Pas ruim na de dageraad botst de Vlasmarkt tegen haar officiële ‘sluitingsuur’ aan, met name: acht uur ’s ochtends.
Evy van Café Jos op de Vlasmarkt is aan haar zevende Feesten als tappende werkbij toe. Dat brengt een ruime ervaring in het aanpakken van dronken mensen met zich mee. “Het belangrijkste is vriendelijk blijven”, vertelt ze. “Ik spreek de klanten dan aan met ‘zoetsebezekebolleke’ om het gemoedelijk te houden. Agressie durft snel op te flakkeren bij dronken mensen. En eerlijk zijn is essentieel natuurlijk: “Ge hebt al iets te veel op, eerst een glaasje water, dan misschien nog een pintje.””
Het verschil tussen weekend en week is ook merkelijk. “Sommige mensen komen enkel in het weekend, alleen maar om te feesten. Dat loopt dan al wat sneller uit de hand. De routinés, die ook tijdens de week komen, weten waar ze voor staan. Ritme houden, pintjes en water afwisselen, het gezellig houden voor iedereen – ook voor de buurtbewoners.”
“Ik heet Stefanie”
Het is nog vroeg op de avond in het Baudelopark. Het park werd me aangeraden als de plek waar de beschonken medemens met een voorliefde voor chillen zijn roes tot volle bewustzijn laat komen. Er heerst een hippiësk sfeertje met wereld- en aanverwante muziek, trosjes mensen die zich gezellig in het gras neerplanten en kleurrijke sfeerverlichting. Bij wijze van spelelement bevindt zich bovenaan het middeneilandje van de cocktailbar een korf met bijgaande boodschap: “Fooien hier”. Naarmate de avond vordert, stijgt het aantal goedbedoelde worpen.
Aan de tapster in het drankstandje iets verderop vraag ik of ze vanavond al dronken Feestengangers tegenkwam. “Daar is het nog te vroeg voor”, lacht ze. “Maar het is niet mijn eerste jaar als tapster, ik heb er wel ervaring mee. De dronkenmanspraat een beetje weglachen, dat is nog de beste strategie.” Ze toont haar meesterlijke vaardigheid in die kunde wanneer ik vraag welke naam ik in dit artikel mag gebruiken wanneer ik haar citeer. “Wel, tegen die dronken mensen zeg ik meestal: Stefanie.” Op de vraag of dat dan met ‘f’ of ‘ph’ geschreven wordt, moet ze het antwoord schuldig blijven.
Wanneer feesten werken wordt
Evy van Café Jos bevestigt hoe belangrijk ervaring is om te tappen op de Gentse Feesten. “Twee weken op voorhand komen veel mensen nog snel vragen of ze mogen tappen, maar dan is het eigenlijk te laat. Je moet gewerkt hebben, het ritme van de bar kennen: tappen, cocktails mixen, met de mensen kunnen omgaan.”
Voor training van toogpersoneel is het te laat. “Het ronselen van tappers begint in maart. En de plaatsen zijn zeer gegeerd! Het is een heel speciale sfeer om te werken op de Feesten. Maar het zijn ook tien dagen van aftakeling, zeker als je een beetje pinteliert tussendoor. Elk jaar, op het einde, zeg je: dit nooit meer. Tot in maart de eerste zonnestralen doorbreken, de goesting groeit en je je de speciale vibe tussen de collega’s herinnert.”
Ook de Gentse politie doet haar duit in het zakje wanneer het om de beteugeling van openbare dronkenschap gaat. “We zijn iets toleranter tijdens de Feesten. Je weet op voorhand dat er een massa dronken mensen op straat zal zijn, en daar moet je mee om kunnen. Maar vergis je niet: ook bij de politie zijn de shifts op de Feesten gegeerd. We kiezen er zelfs voor om tien nachten na mekaar dezelfde mensen in te zetten. Dan weet je dat die agenten daar staan uit eigen volle goesting,” stelt woordvoerder Manuel Mugica-Gonzalez.
Antikater
Tien dagen feesten laten zich voelen, zowel voor de tappers als voor de bezoekers. “Je moet in goede conditie zijn om de Gentse Feesten aan te kunnen. Een maand op voorhand beginnen wij met het team Q10-Quatral, een vitaminesupplement, te nemen,” aldus Evy. Zoals renners die zich voorbereiden op de Tour. “Je moet gezond zijn en genoeg bewegen!”
Tot slot schrijft de traditie voor dat je de avond afsluit met een Irish Coffee. Een ideaal antikatermiddel? “Dan gaat ge fameus zweten hoor,” zegt Evy. “Hoewel ge moet eindigen waar ge begonnen zijt en andersom, durf ik een stevig ontbijt met spek en eieren aanraden. En Aquarius is een absoluut wondermiddel”, besluit ze.
© 2014 – StampMedia – tekst: Sam Pless
Dit artikel werd gepubliceerd door Gent blogt op 19/07/2014