© Solen Feyissa - Pixabay

Het gebruik van de app Tinder is volgens ceo Elie Seidman tijdens de coronacrisis spectaculair gestegen met 15 procent meer ‘matches’. We missen allemaal het sociaal contact en Tinder is de app waarmee je dan wel eens de liefde van je leven zou kunnen vinden. Maar wat is de meerwaarde van deze app? Welke type mensen zitten erop? Wat zijn de valkuilen? Sander Di Monaco deed een onderzoek en ging in gesprek met drie Tindergebruikers.

“Wat meteen opvalt is dat je in een mum van tijd en zonder enige moeite een eindeloze stroom aan potentiële partners krijgt voorgeschoteld”, merkt Thomas* (23) op. “Alsof je in een snoepwinkel staat en kan kiezen welk snoepje je lekker vindt en welk snoepje niet.” De uitspraak “Uiterlijk is niet het belangrijkste”, gaat op Tinder niet op. Wanneer Thomas een match heeft, neemt hij niet altijd contact op met de persoon in kwestie. “Veel gebruikers hebben honderden matches, een soort magazijn waar alle matches in een rek worden gezet om dan achteraf een keuze te kunnen maken. In deze app ben je dus duidelijk wél een nummer.”

“Tinder is alsof je in een snoepwinkel staat en kan kiezen welk snoepje je lekker vindt en welk snoepje niet” - Thomas

Niet enkel hopeloze mensen

“Meestal wordt Tinder voor het eerst gebruikt na een emotionele periode in het leven. Bijvoorbeeld: na het einde van een lange relatie of een pandemie zoals corona,” veronderstelt Dries. “Als mensen Tinder downloaden na een emotionele fase, wordt dat al snel gezien als een wanhoopspoging.” Toch zijn het zeker niet allemaal hopeloze mensen op Tinder. Je vindt er ongetwijfeld ook intelligente en sociale mensen die gewoon uit nieuwsgierigheid anderen willen leren kennen.  Volgens Dries zijn die spijtig genoeg in de minderheid. “Tinder wordt tegenwoordig ook niet meer enkel gebruikt om een relatie te vinden, maar ook om nieuwe vrienden te kunnen maken. Wat me opvalt is dat de gebruikers steeds jonger worden en vooral studenten uit het hoger onderwijs er gebruik van maken”, aldus Dries.

Voordelen

Volgens Sarah (19) is Tinder een voordeel als je jezelf onder controle kunt houden op de app en het niet je kijk op het liefdesleven of vriendschapsleven laat veranderen. “Sommige Tinder-gebruikers zien het verschil niet meer tussen een Tinderdate of een niet-Tinderdate en dat is wel problematisch voor je eigen sociale netwerk”, aldus Sarah. Uit een studie van de universiteit van Tilburg blijkt dat als mensen te intensief met Tinder bezig zijn, dat ze ook zichzelf als minder succesvol gaan bekijken. Ze gaan hun kansen op een relatie negatiever inschatten. Sarah beaamt dat: “Je kan ook te kieskeurig worden in het zoeken van een partner. Er is ook een groep mensen die swipen om te kijken hoe goed ze zelf nog in de markt liggen. Dus ook vanuit onzekerheid wordt Tinder gebruikt.”

“Sommige Tindergebruikers zien het verschil niet meer tussen een tinderdate of een niet-tinderdate en dat is wel problematisch voor je eigen sociale netwerk” - Sarah

Geen schande

“Als je zelf Tinder gebruikt is dat zeker geen schande, maar het is belangrijk om uit te maken in hoeverre je het je dagelijks leven laat domineren”, geeft Dries (23) aan. “Je kan het vergelijken met het drinken van alcohol of gokken. Alles kan leuk zijn, maar zodra je overmatig gebruik maakt van iets, kan het snel averechts beginnen werken. En dat wil je absoluut vermijden.” Volgens Dries zijn er effectief mensen die moeilijk vriendschappen of relaties zullen kunnen onderhouden door het overmatig gebruik van Tinder. De app is en blijft een alternatieve manier om liefde of vriendschappen te hebben en zal dus niet altijd de verwachtingen van alle gebruikers inlossen. “Is je doel om meer relaties of one-night stands te hebben? Dan ben je waarschijnlijk net zo succesvol mét als zonder Tinder”, aldus Dries. Uit het Tilburgs onderzoek blijkt dat twintig procent van de Tindergebruikers one-night stands overhield aan het gebruik van de app. Een grote meerderheid daarvan maakte dat slechts één keer mee. Kortom, acht op de tien gebruikers heeft nooit seks na het gebruik van de app.

Voor de gebruikers lijkt Tinder dus een app te zijn die vooral goed is voor one-night stands en tijdelijke vriendschappen. Matches die een open blik hebben, kunnen veel voldoening halen uit de app. Zoals in het echte leven zijn er verschillende soorten persoonlijkheden te vinden op de app. Vaak zijn dat ook vriendelijke persoonlijkheden, maar de vraag blijft of die online hetzelfde zijn als in het echte leven. Echte relaties kunnen ontstaan, als gebruikers het geduld er voor hebben. In eenzame tijden van corona is de app dus zeker een aanrader, als je tenminste weet wat je wil bereiken.

*Sarah, Dries en Thomas zijn schuilnamen.

vorige volgende