© Milou Verstappen
reacties (0)

 

 

Het zou de eerste editie zonder Toots Thielemans worden, maar zaterdagavond verscheen hij tijdens een speciaal hommageconcert tóch op het podium. Met “What a Wonderful World” kreeg hij het hele publiek muisstil.

Voor Diane Waumans hoefde het optreden van Toots gisteravond nochtans niet. “Eigenlijk hoorde ik hem al de hele tijd in mijn hoofd meespelen. Opeens was hij daar dan zelf, dus dat was even wennen. Maar hij speelt nog steeds erg goed. Hoed af voor Toots.” Ook voor haar man, John Dewinter, zou het concert zonder Toots voldoende geweest zijn. “Voor mij was het afscheid een paar maanden geleden al genomen toen hij zijn pensioen aankondigde. De hommage gisteren vond ik een goed idee. Het was heel mooi en ik had op dat moment geen zin om hem zelf te horen. Maar het was pure emotie, hij heeft mijn hart toch weer gestolen.”

Ook Marie Meijer kon het cadeautje van Thielemans smaken. “Hij zag er zo breekbaar uit, maar de tent was dolenthousiast en hij was fantastisch.” Het was niet de eerste keer dat ze de mondharmonicaspeler aan het werk zag. “De eerste keer dat ik hem hoorde op Jazz Middelheim, speelde hij ‘Les Feuilles Mortes’. Ik was tot tranen toe bewogen, zo mooi. Hij heeft zijn tijd nu gehad, maar dat hij er gisteravond toch nog was, vond ik prachtig.

 

 

 

“Mensen moeten hier dingen kunnen ontdekken”

Nancy Tas en Marie Christine Tourny komen helemaal uit Eeklo naar Park Den Brandt. "Het is jammer dat Toots niet meer optreedt, maar welke leeftijd heeft hij al niet? Jazz Middelheim is wel beter met hem erbij", meent Marie Christine. Nancy spreekt dat tegen. "Waarom zou het beter zijn? Het is anders, dat wel, maar ik vind dat Jazz Middelheim een podium moet zijn voor de jonge artiesten. Als je alleen de gevestigde waarden laat optreden, dan mis je de boot. Het festival moet meer zijn dan nóg een keer dezelfde mensen."

Raphael Malfits, student aan het Conservatorium van Antwerpen, kan zich daarin vinden. "Toots Thielemans is een erg grote muzikant, maar er zijn er nog andere, hè. Mensen moeten hier dingen kunnen ontdekken."

 

 

“Nu is Toots weer van ons”

Wanneer de heimwee naar Toots Thielemans toch te groot wordt, dan is er volgens Wanda van de Velde en haar man Hugo Derwez nog altijd een oplossing. "Als we Toots willen horen, zetten we een cd'tje op." Dat hij het spelen gisteren niet kon laten, vonden ze bewonderenswaardig. ''Het is daarnaast een erg sympathieke man. Al heeft hij in eigen land lang niet de roem gekregen die hij verdiende. Nu is hij weer van ons.''

Zaterdagavond werd het duidelijk: Thielemans bezit op z’n 92 nog steeds de kracht om een tent volledig te betoveren. Al is er één consensus: Jazz Middelheim is klaar voor de volgende generatie.

© 2014 - StampMedia - Niels Timmermans, Ilse Cox; foto: Milou Verstappen

 


Reacties

Plaats een reactie