De neurologische aandoening Gilles de la Tourette is weinig gekend bij het grote publiek. Er is soms geweten dat patiënten kreten uiten en vloeken, ook al is dit een symptoom bij amper één procent. Wat vinden de zogenaamde touretters zelf van hun aandoening? De wereld door de knipperende ogen van een touretter.

Thalia de Prins is 19 jaar en zorgkundige. Zij lijdt aan de aandoening het syndroom van Gilles de la Tourette, of Tourette in de volksmond. Naast deze aandoening, lijdt ze ook nog aan ADHD en dyscalculie. Dit werd vastgesteld toen ze 12 jaar oud was, toen ze in de eerste klas van de middelbare school zat. Klasgenoten waren harteloos en ze werd bijna elke dag gepest: "Omdat ik anders was dan de rest, ik maakte voortdurend rare bewegingen die ik niet kon tegenhouden." Door de aandoening is het voor haar ook moeilijk om zomaar op mensen af te stappen of een gewoon een praatje te slaan met iemand. "Ook op de tram kijken mensen vaak raar naar mij", zegt ze.

De anderen

Gelukkig heeft ze wel vrienden die voor haar opkomen als iemand wat te ver gaat en ouders waar ze altijd op kan rekenen. Ook haar vriend Michael neemt het voor haar op. Op de vraag of hij zich eraan stoorde, zegt hij: "Je moet het gewoon aanvaarden. Voor mij is het geen enkel probleem, ik ben het al gewend." Volgens Thalia is er een totaal verkeerd beeld over mensen die aan de aandoening lijden. "Men denkt enkel aan het schelden bij Tourette, terwijl het zo veel meer is dan dat."

Beeldwijziging

Er worden genoeg initiatieven genomen om dit beeld te veranderen, zoals de theatervoorstelling over Tourette door theater Maretak. Op het toneel wordt een monoloog gebracht van iemand die een haat-liefdeverhouding heeft met zijn kwelduiveltje. Zo krijg je een heel ander beeld over de aandoening en worden vooroordelen een beetje uit de wereld geholpen.

Thalia is blij dat collega's op het werk heel goed met haar aandoening kunnen omgaan. Ook haar bazin heeft veel begrip. Een groot verschil met de school waar ze vandaan komt, waar sommigen haar hielpen, maar anderen vonden 'dat ze maar normaal moet doen'. Dan rijst echter steevast de vraag: wat is normaal?

Voor meer info over Tourette of de theatervoorstelling kun je terecht op www.tourette.be of www.theater-maretak.be. De eerstvolgende voorstelling speelt op vrijdag 8 juni in Kortrijk.

© 2012 - StampMedia - Ruben Van Campenhout


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 05/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 05/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 05/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 05/06/2012