Omdat voor Jef (22) iedere maand een alcoholvrije maand is, bant hij in februari frisdranken. Voor ons houdt hij iedere week zijn voortgang bij van een maand zonder gesuikerde drankjes.

Vandaag start in Vlaanderen de Tournee Minerale-campagne. Achtentwintig dagen lang proberen deelnemers alcoholische dranken af te zweren. Ik vang dan weer mijn alternatieve strijd aan tegen een stille moordenaar: de frisdranken.

Dat de Vlaamse overheid een campagne start om mensen bewust te maken van hun alcoholgebruik, kan ik enkel toejuichen. Want ja, alcohol is een sociaal glijmiddel maar wel een met een duister kantje. Wat mensen ‘sociaal drinken’ noemen, kan al snel overgaan in een verslaving die levens en levers verwoest.

Dat enkele tieners zich tijdens hun Laatste Honderd Dagen-viering vorige week in Leuven ei zo na een coma indronken, bewijst dat bewustwording meer dan ooit nodig is, liefst zelfs in een zo vroeg mogelijk stadium.

Alternatief voor katers en stinkbekken

Persoonlijke ervaringen met alcoholmisbruik hebben mij al tijdens mijn puberteit doen inzien dat ik voortaan alcoholloos door het leven wil gaan. Je kent het wel, je bent pas zestien jaar geworden en gaat voor het eerst fuiven. Dat gaat gewoonlijk gepaard met wat breezers en je eerste pintje waarbij je een scheve mond trek want bah, wat smaakt dat bitter.

Je vrienden gaan verder en beginnen naast pintjes en alcoholische frisdranken ook shotjes achterover te slaan. Uiteindelijk landen ze ergens in de goot hopend niet te stikken in hun eigen braaksel.

Ervaringen als deze zijn legio. Hoewel ze zweren geen druppel meer aan te raken, herhaalt dit tafereel zich naadloos op de eerstvolgende fuif. Neen dank je, voor mij was het daar genoeg.

Het alternatief ligt voor de hand: frisdrank. Geen katers, geen stinkbek, geen gevaar op de weg en geen gênante momenten waar je je achteraf voor doodschaamt. Een colaatje wordt steevast in de markt gezet als de perfecte oplossing voor wie niet drinkt. What could possibly go wrong?

Stille killer

Veel zo blijkt. Net als alcohol werkt suiker enorm verslavend. De zoete smaak van frisdranken mag dan wel niet tot de roes die alcohol opwekt leiden, ze stimuleert wel degelijk bepaalde zones in de hersenen die werken als een ‘beloningssysteem’.

Niet dat ik op een avond aan het binge-coladrinken ga, het verloopt allemaal veel geruislozer.

Het start vaak ’s ochtends met het eerste glaasje fruitsap. Heerlijk, die vroege suikers geven je meteen een kickstart van de dag. Vervolgens probeer je het te rekken tot de middag.

Anderhalve liter per dag, ongeveer het equivalent van dertig suikerklontjes om nog maar van alle bijgevoegde zuurteregelaars te zwijgen.

Op een mooie dag lukt dat, op een doordeweekse dag heb ik nog voor de klok twaalf uur slaat al mijn eerste glas cola binnen. Vervolgens nog eentje bij de lunch en om de namiddag door te komen toch ook nog best een glas of twee. Het gebeurt regelmatig dat ik voor het slapengaan de lege fles van anderhalve liter die ik diezelfde dag opende nog snel even in de PMD-zak gooi. Anderhalve liter, ongeveer het equivalent van dertig suikerklontjes om nog maar van alle bijgevoegde zuurteregelaars te zwijgen.

Zoals elke verslaving is het onder ogen zien ervan, de eerste stap. Vandaag begin ik met mijn strijd tegen de gesuikerde dranken. Vanwaar die omslag? Het was pas toen ik er verschillende keren op gewezen werd dat ik nog voor m’n veertigste aan diabetes zou lijden dat ik besefte met wat voor stille moordenaar ik hier te maken heb. Het is als je auto voltanken met de verkeerde brandstof. De carrosserie blinkt dan wel mooi, het maakt je motor helemaal kapot. Het hart, de bloedvaten, de lever maar ook de tanden, allemaal lijden ze in uiterste stilte onder overmatig suikergebruik.

Mocht Churchill, geroemd om zijn overdadig rook- en drinkgedrag, zijn dagen op kunstmatige suikerdranken hebben gesleten, is het betwijfelbaar of hij zelfs het einde van de oorlog zou hebben gehaald.

Weg naar de vrijheid

Daarmee wil ik uiteraard niet gezegd hebben dat alcohol de gezondere optie in dit hele verhaal is. Tournée Minérale gaat in de eerste plaats over bewustwording. Bewustwording dat we meer afhankelijk zijn van bepaalde zaken dan ons lief is. De Letse filosoof Isiah Berlin sprak enkele decennia geleden over positieve vrijheid of de mogelijkheid voor de mens om ‘meester te zijn over zichzelf.’

Laat deze maand voor mij net als voor vele anderen dan ook slechts het opstapje naar die vrijheid zijn. Schol!

© 2017 – StampMedia – Jef Cauwenberghs


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/02/2017