Met het Car Free Festival trakteerde Studio Brussel de pendelende Vlaming op muziek. Het festival werd afgesloten op het Martelarenplein in Leuven met straffe Belgische bands als Tout Va Bien, Black Box Revelation en The Van Jets.

Tijdens de week van de mobiliteit besloot Studio Brussel de pendelende Vlaming muzikaal te verwennen. In het kader van het Car Free Festival stak de zender muzikanten in treinen, trammen en bussen, of op podia aan verschillende stations.

Wie op donderdag 17 september de trein, tram of bus nam, had een grote kans om onderweg op een portie gratis muziek getrakteerd te worden. Met het Festival wilde de zender luisteraars aanmoedigen om de auto eens thuis te laten staan en voor het openbare vervoer te kiezen.

Even fijn

“Da’s minstens even fijn”, aldus Stijn Van Belleghem, productie-verantwoordelijke van het festival. Van Belleghem legt uit dat het doel was om pendelen nóg fijner te maken, door artiesten op het openbaar vervoer te zetten en voor de pendelaars een klein concertje te spelen. Onderweg zijn speelt voor hem net een belangrijke rol in muziekbeleving. “Soms is onderweg zijn en naar muziek luisteren de beste manier om naar muziek te luisteren.”

Het weer voorspelde niet veel goeds voor het Car Free Festival. Ook bij aanvang van de reeks afsluitende concerten nam Vincent Byloo, presentator van dienst, verscheidene keren het woord ‘druilerig’ in de mond. Maar naarmate de regen ophield, druppelden steeds meer muziekliefhebbers het Martelarenplein op. De luisteraars hadden het festival te voet, met de fiets, trein of bus bereikt. Behalve de artiesten gaf niemand toe met de auto gekomen te zijn.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157658775814221/

Futuristische stad

Jan Wouter, zanger van Tout Va Bien, heeft er met het Car Free Festival een concert opzitten dat hem wellicht nog even zal bijblijven. Vorig jaar stond hij er nog alleen voor, dit jaar stond hij met heel de band op het podium. En dit met een hoop materiaal, dat helaas niet allemaal meekan op de trein. Jammer, zo vindt Jan Wouter, want de auto speelt in zijn leven een zo’n klein mogelijke rol. Wanneer het enigszins kan, verkiest hij de trein.

Jan en Dries van Black Box Revelation, daarentegen, moesten even nadenken voor ze op de uitnodiging van Studio Brussel konden ingaan. “Godverdomme,” was immers hun eerste gedachte. "Op onze plaat, op de kaft, staat een auto. Car Free Festival. Kunnen we dat wel maken om te komen spelen? Is dat wel verantwoord?” Maar hun plaat is leuk om luisteren in zowat alles wat vooruit gaat, niet noodzakelijk enkel de auto, dus stemden ze toch in.

Het verheugde hen bovendien dit thema in de verf te mogen zetten voor een gelukkig publiek. Wat duurzame mobiliteit betreft, verdienden beide jongens punten tijdens hun middelbare schooljaren. Toen deden ze bijna alles met de bus. Jan sloeg bovendien afgelopen maand aan het fietsen en op Dries kunnen we rekenen voor een futuristische stedenplanning. Hij ziet megabuildings in de stad, die in de lucht met metro’s en dergelijke verbonden zijn. En de ring rond Brussel mag een gigantische voortschrijdende band worden, met vakken en opritten. Je wandelt of rijdt erop, stopt, en de band brengt u naar uw bestemming.

Meer files

Het thema mobiliteit roept ook heel wat op bij de luisteraars: duurzaamheid, het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het besef dat het openbaar vervoer best nuttig is en ook leuk kan zijn. Dit initiatief zet Vlamingen misschien aan om meer over hun gewoontes na te denken. Maar of ze hun autogebruik zullen wijzigen na vandaag? Daar zijn de meeste festivalgangers minder van overtuigd. Eerst zijn er betere verbindingen nodig en bussen die op tijd rijden. Of, volgens een festivalganger de enige oplossing tegen autoafhankelijkheid: meer files.

© 2015 – StampMedia – Marijke VermanderDit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 18/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 18/09/2015