Onze reporters brengen een week lang verslag uit vanop het Film Fest Gent. Sara (25) trok naar ‘Une nouvelle amie’ van regisseur François Ozon. “Een zeer emotioneel tragikomisch drama dat mede door de prachtige Franse dialogen, kostumering, make-up, zeer goed gekozen muziek en algemene setting bijblijft."
François Ozon doet zijn titel als productiefste regisseur van Frankrijk alle eer aan. Amper een jaar na ‘Jeune et jolie’, heeft hij alweer een nieuwe film klaar. ‘Une nouvelle amie’ is gebaseerd op het boek ‘The new girlfriend’ van Ruth Rendell. De film kan niet zomaar de zoveelste Ozon genoemd worden: daarvoor is het verhaal te interessant en origineel.
De film vertelt het verhaal van Claire (Anaïs Demoustier), die na het overlijden van haar beste vriendin Laura erg close wordt met diens man, David (Romain Duris). Claire en David vinden bij elkaar de kracht om met het verdriet om te gaan, versterkt door David's geheim dat Claire toevallig te weten komt: hij verkleedt zich graag als vrouw.
Geen Matthias Schoenaerts
Onze Matthias Schoenaerts kreeg de rol van crossdresser David aangeboden, maar hij weigerde. En misschien maar goed ook, want Romain Duris is heerlijk in deze rol die hem op het lijf geschreven lijkt. Puur genieten wanneer hij, als zijn vrouwelijk alter ego Virginia, rondparadeert in een jurk met nylonkousen, hoge hakken, verschillende pruiken en bergen make-up. Van lichaamstaal tot mimiek: alles past perfect in elkaar. Een Franse native speaker was duidelijk de betere keuze.
Ook veel lof voor Anaïs Demoustier die erg pakkend een rouwende en zoekende Claire neerzet. En Raphaël Personnaz ten slotte moet niet onderdoen voor de twee hoofrolspelers. Hij vertolkt Claire's echtgenoot Gilles, die de volledige tegenpool van David belichaamt - erg geloofwaardig.
Emotie
Aan de hand van een prachtige flashback wordt het verhaal van Laura en Claire uit de doeken gedaan. Je ziet de twee meisjes ziet opgroeien, gelukkig worden en Laura uiteindelijk aftakelen, waarbij ze David, hun dochter Lucie en Claire achterlaat. Tranen vloeiden in de cinemazaal – de film was nog geen tien minuten bezig.
Humor en verdriet wisselen elkaar verschillende keren af. Op de duur weet je als toeschouwer niet meer of je nu moet lachen of huilen om de capriolen van David en de manier waarop Claire langzaam verliefd wordt op Virginia, die voor haar niets meer dan vervanging voor haar overleden vriendin Laura is. De cameravoering is vrij klassiek, maar dat past perfect bij het zeer emotionele verhaal. Aan de hand van droomsequenties worden we een aantal keer op het verkeerde been gezet en op die manier leef je heel erg mee met de personages.
Veel scenes blijven bij door de prachtige setting, kleuren en decors. Enige minpunt is een overbodige scene, waarin David vertelt hoe hij (na aandringen) de dode Laura mocht aankleden. Het past minder in de film en liet zelfs een beetje een wrang gevoel achter.
Crossdressing
Ozon schuwt de controversiële thema's niet. In ‘Une nouvelle amie’ wordt travestie of met een modernere term crossdressing aangesneden, maar daarnaast passeren ook rouw en verdriet, liefde, overspel en homoseksualiteit de revue. Het resultaat is een zeer emotioneel tragikomisch drama dat mede door de prachtige Franse dialogen, kostumering, make-up, zeer goed gekozen muziek en algemene setting bijblijft.
‘Une nouvelle amie’ is een aanrader voor iedereen die met een open geest wil geëmotioneerd worden door een oprecht verhaal over verdriet en mensen met geheimen en verlangens die eigenlijk gewoon gelukkig willen zijn.
© 2014 – StampMedia – Sara Heldenbergh
Dit artikel werd gepubliceerd door Gentblogt.be op 02/11/2014