Sinds enkele jaren lijkt de mondialisering van het wielrennen haar vruchten af te werpen. Het deelnemersveld wordt altijd maar internationaler, ook in de grote rondes. Tussen de deelnemerslijst van de Ronde van Italië vinden we bijvoorbeeld Tsgabu Gebremary Grmay, een 24-jarige Ethiopiër die momenteel voor Lampre-Merida uitkomt. Zelfs als het regent, is het fantastisch voor mij.

Tot nu toe is het nog steeds genieten voor Tsgabu, die we treffen voor de start van zijn allereerste individuele tijdrit in een grote ronde. “We wonnen tot nu toe drie etappes met de ploeg (zeges van Diego Ulissi, Jan Polanc en Sacha Modolo, nvdr.) en ook voor mij geeft dat voldoening. Ik geniet werkelijk van alles.” En wanneer de Ethiopiër alles zegt, dan bedoelt hij ook letterlijk alles. De regen valt met bakken uit de lucht in Treviso, maar: “Voor mij is dat voor mij een zaligheid, want in Ethiopië komt dat praktisch nooit voor. (lacht)”

De renner van Lampre-Merida begon zijn profcarrière in de ploeg MTN-Qhubeka, een wielerploeg die Afrikaanse wielertalenten een duwtje in de richting van Europa wil geven. “Het project heeft mij enorm geholpen, want zij zorgden er eigenlijk voor dat ik nu aan de start van mijn droomkoers kan staan. Ik deed er de nodige ervaring op. Dat was stap 1, nu is het vooral zaak om bij Lampre-Merida ProTour-wedstrijden te rijden.”

Fietstraditie

Wie Ethiopië zegt, zegt waarschijnlijk niet direct koers, maar wielersport is enorm populair in Ethiopië. Tsgabu stamt zelfs uit een wielergeslacht met vader en broer als grootste inspirators. “Dertig jaar geleden was mijn vader renner bij het nationale team van Ethiopië. Hij reed vooral lokale wedstrijden in Afrika. Daarna volgde mijn broer en ik kon niet anders dan het rijtje te vervolledigen.”

De prestaties van de Ethiopiër worden in zijn thuisland overigens met argusogen gevolgd. “Sinds de start van de Giro word ik elke dag vermeld op het nationale nieuws, zeker omdat ik goede resultaten behaal. Als je thuis iets over wielrennen zou vragen, komt mijn naam zeker en vast boven.”, verzekert hij.

Zware eerste week

Wat vond de Lampre-renner voorlopig het minst fijne aan de Giro? “Ik zou het echt niet weten, al was de eerste week wel enorm gevaarlijk en moeilijk door de vele valpartijen. Maar, dat is maar een kleinigheid, het leven als professioneel renner is echt ongelofelijk. Ik hou van mijn job, dit is echt amazing.”

© 2015 – StampMedia – Niels Timmermans