Van 6 november tot 21 december 2014 vond op de Turnhoutsebaan, tussen het Cogelsplein en de Frank Craeybeckxlaan, het pop-upfestival TUBA plaats. Een idee van de buurtbewoners ter opwaardering voor de straat.

Het pop-upfestival TUBA is een project voor de handelaars van morgen. “Creatieve ondernemers nemen de komende weken hun intrek in een negental omgevormde panden op een strook van bijna 400 meter, met als doel hun producten en de winkelpanden in de kijker te zetten”, vertelt mede-organisator Mark Vekemans.

Het idee om iets te doen met de Turnhoutsebaan en haar leegstand komt van de buurt. Buurtbewoonster Chantal Boes kwam met het het idee om haar straat aan te pakken en legde dit voor aan vzw Karton, waar ze tevens aan mee werkt. "Ik mis dingen in Deurne, dus zijn we gaan praten met het district en hebben we samen een plan opgesteld. Het district zag meteen iets in het idee. Wij hebben dan ook een aantal punten uit hun beleid in ons concept zitten”, vertelt Chantal.

Zes van de panden zijn ingenomen door één of meerdere handelaars. Verder is er een expogalerij, een speelwinkel en Staminee de papegaai, een tijdelijk cafe en infopunt op het Cogelsplein. Daarnaast is er ook nog een winterbar op een stuk braak liggend terrein.

Winkels

In de afgelopen jaren zijn veel panden leeg komen te staan. Toch zijn er genoeg mensen die wel graten zien in de Turnhoutsebaan. Johan Smets opende een jaar geleden zijn fietenswinkel en heeft hier geen spijt van. “Ik heb lokale klanten, maar ook klanten van buiten Antwerpen,. Door de ligging bij op- en afritten geraken deze mensen makkelijk bij mijn zaak.”

Pop-upwinkeliers Vera en Leen zijn dan weer blij met de kans die ze krijgen om hun producten te testen in een echte winkel. “We staan af en toe op een markt, maar door TUBA krijgen we de kans om samen met anderen een winkel in te richten en te verkopen.” Nog tot 21 december kan u hen bezoeken op de Turnhoutsebaan.

© 2014 – StampMedia – Stefan Lambrechts