Het rookverbod is al twee jaar oud. Toch doet het vandaag nog steeds veel stof opwaaien. Veel Belgische federaties in de horeca zijn nog altijd gekant tegen het verbod. Zo ook de Belgische Federatie voor Cafés, FedCaf. "Het is de doodsteek voor vele cafés", klinkt het daar.

Erik Beunckens is de afgevaardigd bestuurder van de Belgische Federatie voor Cafés, kortweg FedCaf. Nu de zomer achter de rug is, vreest hij de naderende winter. De reden? Het twee jaar oude rookverbod in de horeca. "Meer dan 2.500 cafés moesten hun deuren sluiten door het verbod", zegt Beunckens. "In de zomer is de omzet voor de meeste cafés nog oké, maar tijdens de winter tekenen we een verlies op van gemiddeld 30 procent".

Volgens FedCaf is de crisis niet de hoofdreden waarom veel cafés het hoofd niet meer boven water kunnen houden. "Het is eerder een combinatie van factoren. Een hogere huur, de duurdere energiekosten, brouwerijen die slag om slinger hun prijzen verhogen. Het rookverbod is dan voor veel zaken de druppel die de emmer doet overlopen."

Wie wil nog een café?

Is een café openen vandaag de dag dan nog rendabel? Of is het eerder een sprong in het ongewisse? "Ik zou het zeker niet doen", zucht Beunckens. "Men zegt algauw dat cafés vandaag de dag door het ontbreken van het juiste businessplan sneller de deuren moeten sluiten. Volgens ons is dat een totaal foutieve weergave van de sector. Het merendeel van de eigenaars zijn serieuze mensen."

Ook de overnames van horecazaken loopt gestaag achteruit. "Waar veel eigenaars vroeger hun pensioen haalden uit de overname van hun pand, zien ze die inkomsten nu vaak door hun vingers glippen. Wie wil er immers nog een café openen?"

Horecazaken zijn geen openbare plaatsen

FedCaf benadrukt dat roken geen gezonde bezigheid is. "We willen absoluut duidelijk maken dat onze organisatie niet pro roken is. Het is aangetoond dat actief roken erg schadelijk is voor de gezondheid."

De organisatie wijst er verder op dat het rookverbod ongrondwettelijk is. "Men bestempelt horecazaken als openbare plaatsen. Maar dat zijn ze zeker en vast niet. Overheidsgebouwen met ambtenaren zijn dat wel. Als ze horecazaken als een openbare plaats bestempelen, moeten ze consequent zijn en uitbaters het loon uitbetalen dat ambtenaren bij de overheid incasseren."

Past het rookverbod dan wel in de horeca? "Het zou aan de uitbater van de desbetreffende zaak moeten zijn om te bepalen of er in zijn zaak gerookt mag worden of niet. Zo zijn er bijvoorbeeld zaken met een meerderheid aan niet-rokers. Dat, in combinatie met het schrappen van de term ‘openbare plaats’ voor horecazaken, zou het leed al een pak kunnen verzachten."

© 2013 – StampMedia – Niels Timmermans


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 04/10/2013