De fans van Uberdope hebben drie jaar geduld moeten uitoefenen, maar hun honger wordt eindelijk gestild. Uberdopes tweede, langverwachte studioalbum Lelijk wordt op 1 november feestelijk voorgesteld in de Minus One in Gent.

De verwachtingen zijn erg hoog gespannen. Uberdope haalde in 2009 namelijk de finale van de Nekka-Nacht in de AB en kreeg daardoor de kans om een jaar lang Vlaanderen te tonen wat de Gentse hiphop in petto heeft. De eerste single van het nieuwe album Dat komt ervan kreeg op YouTube in minder dan een maand tijd bijna 60.000 views.

Het duurde drie jaar voor jullie een tweede plaat uitbrachten. Waarom?
Ruben
: "In 2009 deden we mee aan de Nekka-Nacht. We kregen daardoor de kans om een jaar lang op te treden in culturele centra en hadden toen geen tijd om nieuwe nummers te maken. We moesten dus van nul herbeginnen. Bovendien is ons label uit elkaar gevallen en verloren we onze entourage. Nu hebben we een erg sterke basis: een eigen label en de studio staat in mijn woonkamer. De beats worden dus gewoon thuis gemaakt."

Jullie hebben een voorliefde voor taal. Is dat niet moeilijk te combineren met de vuilbekkerij van hiphop?
Ruben
: "Scheldwoorden kunnen ook mooie woorden zijn. Wij vinden het leuk om woorden te gebruiken die anderen niet verwachten. In Dat komt ervan gebruiken we 'syfilis'. Dat is toch een heel schoon woord (lacht)? We kunnen al eens grof of stoer uit de hoek komen, maar we gebruiken toch vooral woorden en teksten die goed klinken."

Met welke Belgische hiphopper zouden jullie graag willen samenwerken?
Gille
: "Yello, de rapper/beatmaker van Eigen Makelij, is één van de grootste talenten in België. Ik sta wel open voor een samenwerking met hem."

Eigen Makelij heeft onlangs Volume 4 uitgebracht. Beschouwen jullie hen als concurrenten? 
Jef
: "Nee. Hun insteek is anders. Wij maken eerder happy, luchtige, doch diepzinnige teksten. Eigen Makelij heeft ook diepzinnige teksten, maar die zijn eerder stoer en duister. Op de podia die we delen, zijn we natuurlijk wel bikkelharde concurrenten!"

Wat is volgens jullie het verschil met Nederlandse hiphop?
Jef
: "Vroeger keken de Nederlanders neer op Belgische hiphop. Nu liggen de kaarten volgens mij iets anders. In Nederland is er een soort van verzadiging bereikt. Alles wat in de Nederlandse scene kon gebeuren, is gebeurd. Uberdope zou nooit in Nederland kunnen ontstaan. Het klinkt misschien opschepperig, maar wat wij doen, doet niemand anders."
Gille
: "Als 'basisrapper', zonder een opvallend kenmerk , haal je het vandaag niet. Niet in België, maar ook niet in Nederland."

Waar zien jullie Uberdope binnen vijf jaar?
Jef
: "Ik weet het niet. Ik hoop dat we nog steeds muziek maken en ervan genieten zoals we nu doen. En natuurlijk draait het vooral om 'money'! Money, money, money, maaan! (lacht)

© 2012 - StampMedia - Ismail Eddegdag en Peter Braeckmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 26/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 26/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 26/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Vlaamserap.be op 26/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 26/10/2012