In Lubbeek dringen jongeren regelmatig het lege psychiatrische ziekenhuis binnen. Lijkt op urban exploring waarbij fotografen leegstaande gebouwen binnengaan om deze op beeld te vereeuwigen. Een van deze fotografen is de Nederlandse Picksz*. “Het is een passie, maar ik heb nog nooit lessen fotografie gevolgd”, zegt ze in een gesprek.

Slechts vijf jaar is de 35-jarige Picksz (pseudoniem, red.) uit het Nederlandse Tholen bezig met fotografie. Met haar favoriet wapen bij de hand, een Canon 1100D, maakt ze straten en gebouwen onveilig om er de mooiste foto’s te maken. “Ik legde me meteen toe op urban exploring toen ik op een hondenforum over het onderwerp had gelezen.” Bij urban exploring, kortweg urbex, gaan avonturiers - als we deze fotografen moeten labelen - op zoek naar vervallen woningen waar de tijd sinds lang stilstaat.

Op de tochten die Picksz onderneemt, zijn haar zoomlenzen 50MM, 18-70mm en statief trouwe metgezellen. “Ik fotografeer niet alleen leegstaande gebouwen. Ook mensen op straat, dieren en steden zoals Berlijn en Antwerpen heb ik al in beeld gebracht. Ik vind bijna alles leuk om op de gevoelige plaat vast te leggen. Ik gebruik bijna elke locatie, buiten de industrie. Die interesseert me niet zo.”

Online leren

Opmerkelijk is dat Picksz nooit lessen fotografie heeft gevolgd. Haar sterke foto’s tonen, net als die van andere urban explorers, de grauwe mooiheid van kamers en zalen waarbij de verwoesting zich perfect leent voor beeld. “Ik heb de techniek nog niet onder de knie, maar ik krijg hulp van andere fotografen en via het internet steek ik veel op.” Voor het bewerken van haar foto's is het internet eveneens een handig hulpmiddel. Toch is Picksz van plan om haar skills te perfectioneren met behulp van een cursus.

Ondanks dat ze er publiekelijk niet voor uitkomt dat ze een urbex’er is, weten haar vrienden dat wel. “Zij vinden het erg leuk dat ik zoiets doe. Ik ga altijd samen met andere urbex’ers naar een locatie.” En vooral op dat laatste hamert ze. “Ik ga nooit alleen, dat is te gevaarlijk. Er moet minstens één persoon mee.”

Vandaal

Voor sommige urbex’ers geeft het een kick om binnen te breken in verwaarloosde gebouwen. Voor Picksz daarentegen, stopt het uitje dan. “Ik heb meermaals meegemaakt dat ik niet binnen kon en dat moet je respecteren. Je mag geen vandaal zijn en zomaar ergens inbreken. Jammer dat je niet binnen kunt, volgende keer beter. Ik ben nooit gepakt geweest door de politie, maar in Duitsland kwam het twee keer voor dat de beveiliging me heeft betrapt. In België ben ik eens gesnapt door de zoon van een eigenaar van het gebouw.” Voor haar telt niet de kick. Vooral het verval van panden fascineert haar. “Ik vraag me altijd af wat er zich op die locatie heeft afgespeeld.”

Stemmen en voetstappen

Een eng moment herinnert ze zich nog goed. “Het was mijn meest akelige ervaring. We hoorden stemmen en voetstappen die niet van mijn mede-urbex’ers kwamen. Uiteindelijk bleken het andere urbex’ers te zijn, maar het was toch even spannend.” (lacht)

Urbex in verlaten gebouwen (Foto © Picksz)

De hobbyfotografe heeft sinds 2011 haar eigen website Picksz waar ze de resultaten van haar exploraties publiceert. Omdat ze voor haar andere hobby's een website had, leek een website voor haar passie fotografie logisch.

Spookstad

De site van Picksz bulkt van foto’s genomen in Duitsland, Hongarije, haar thuisland Nederland, België en Luxemburg. Op haar verlanglijstje staat de Oekraïnse stad Pripjat, favoriet bij de urban explorers. Deze spookstad telt veel mooie gebouwen waarvan je fraaie foto’s kunt maken.

Voor Picksz op reis vertrekt, zoekt ze informatie over de plekken die ze kan fotograferen. “Het is handig als je weet welke plekken nog toegankelijk zijn en welke niet. Zelfs als gisteren een urbex’er een bepaalde plaats heeft bezocht, kan de plek de volgende dag plots afgesloten zijn. Dat is nu eenmaal een riciso dat je erbij neemt.” Sommige trips waren uitsluitend bedoeld voor fotografie zoals België, Luxemburg en Duitsland. Hongarije daarentegen was meer een gelukstreffer. “Dat was pure vakantie, maar ik zag dat er in de buurt ook urbexmogelijkheden waren.”

Tips & tricks

Picksz wil nog veel beter worden in haar passie en dan haar foto's verkopen. “Alleen als ze goed genoeg zijn.” Een carrière als fotografe ziet ze niet zitten. “Ik vind me niet goed genoeg. Tegenwoordig kan iedereen foto's maken, dus blijf ik een hobbyfotograaf.”

Wie zich aan urban exploring wil wagen, neemt best een kijkje op urbexnederland. Ook Belgen zijn er meer dan welkom. Je vindt er tips & tricks en je kunt je eigen werken tonen.

© 2015 – StampMedia/21bis– tekst: Elodie Gillebert, foto's: Picksz