‘SchrijfHetInDeSterren.be’ is dé oplossing voor koppels die nog snel een Valentijnscadeau zoeken. Het project van doctoraatsstudenten aan de KU Leuven zorgt ervoor dat je een Valentijnsboodschap de ruimte in kan sturen. “Met ons project strijden we tegen de opwarming van de aarde.”

Uitgerekend op Valentijnsdag stellen drie doctoraatsstudenten aan de KU Leuven hun project ‘SchrijfHetInDeSterren’ voor. “Op onze website kan iedereen Valentijnsboodschappen in de ruimte sturen”, klinkt het bij collega’s Maarten, Tjorven en Jeroen. Ze willen op deze manier geld ophalen voor Belgisch ruimtevaartonderzoek.

Spacebillboard

Het project maakt deel uit van het groter geheel Spacebillboard.com. De doctoraatsstudenten, werkzaam aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen, willen dat studenten en ingenieurs meer kunnen samenwerken en onderzoek doen naar satellieten. “Ons doel is om de allereerste reclameborden in de ruimte te lanceren. Dat gebeurt aan boord van een nieuwe type satelliet, de CubeSat”, vertelt Maarten Decat.

De CubeSat bestaat al, maar de initiatiefnemers wachten nog tot januari 2016 om hem de ruimte in te sturen. “De kleine satelliet heeft twee camera’s, gericht naar zowel de aarde als de zon. Het helpt ons om het proces van de opwarming van de aarde beter te kunnen volgen. Maar we kunnen er dus ook boodschappen mee versturen in het heelal”, stelt Decat.

Bekendheid

Valentijn en wetenschappelijk onderzoek wordt niet vaak gelinkt met elkaar. “We willen graag meer bekendheid en op deze manier ook meer inkomsten genereren”, hoopt Decat. “Studenten zijn erg geïnteresseerd in Valentijn, en zo kunnen we hen ook overtuigen om meer te weten te komen over satellieten."

Op de website SchrijfHetInDeSterren.be zijn er al meer dan 130 boodschappen verstuurd. Per letter betaal je een euro. Volgens Decat overstijgt het project een Valentijnsactie. “De boodschap die mij het meest heeft ontroerd, is die van een oud vrouwtje die een lieve tekst schrijft naar haar man zaliger.”

Maar wat gebeurt er nu met deze boodschappen? “Die keren tien jaar later terug als vallende sterren”, legt Decat uit. “De satellieten lossen op in de atmosfeer.”

Decat heeft als bedenker van het project ook de daad bij het woord gevoegd. “Ik heb een versje uit een kinderboek gestuurd naar mijn vrouw: “Ik hou van jou, helemaal tot aan de maan.”

© 2015 – StampMedia – Ornella Schreurs