Op 15 juni reikte juryvoorzitter Hadassah de Boer de ésta prijs voor het beste luisterboek uit aan Gijs Scholten van Aschat voor zijn vertolking van 'De tuinen van Dorr'. Hiermee opent in Nederland de Week van het Luisterboek, waarbij uitgevers het genre maximaal promoten.
Dit jaar werd in het radioprogramma Kunststof voor de derde keer de esta luisterboek award uitgereikt, een geldbedrag van 2.500 euro. Voor het eerst sleept een kinderboek de prijs in de wacht. 'De tuinen van Dorr', geschreven door Paul Biegel, is naast een sprookje ook een spannende zoektocht naar liefde en geluk. Ook Dimitri Verhulst behoort als enige Belg tot de vijf genomineerden op de shortlist. Zijn boek 'De laatste liefde van mijn moeder' las hij zelf voor, met weemoed, snijdende humor en een lage stem waarvan de luidsprekers daveren.
Dé ultieme mix
'De tuinen van Dorr' vertelt over de verbitterde strijd tussen goed en kwaad, tussen de schuchtere prinses Mijnewel en de boze heks Sirdis. Mijnewel trekt naar het stille Dorr om het geheim aan haar halsketting te redden. Maar in die duistere stad van steen loert het gevaar om elke hoek. Kan Mijnewel de betovering van de heks doorbreken en haar geliefde redden? En wat met het zilveren leger? Als een echte plottenbakker verweeft de schrijver grote en kleine verhalen.
Met dromerige gitaarakkoorden, een expressieve vertelstijl en vrolijk gezang krijgt dit boek een filmische dimensie. De liedjes passen naadloos bij de sfeer. De betoverende stem van acteur Gijs Scholten van Aschat is een begrip in het luisterboekenwereldje. Heel wat luisterboeken, waaronder 'Rouw op je dak' van Jos Brink en 'De vuurvogel' van Igor Stravinsky, staan op zijn naam. Juryvoorzitter Hadassah de Boer en columnist Vincent Bijlo loofden zijn krukkige zang, acteerprestaties en de eenheid tussen woord en muziek.
Heerlijk ontstressend
Cabaretier en columnist Vincent Bijlo vertelt in Kunststof over de evolutie van het luisterboek. "In de jaren zestig kwamen vooral blinden en slechtzienden in aanraking met verhalen op cassette, voorgelezen door vrijwilligers. De voorlezer verving het oog en mocht niet interpreteren. Maar nu doen acteurs en schrijvers dat wel. Ze geven een verhaal kleur. Ook de kwaliteit gaat erop vooruit." Dankzij nieuwe media als cd en mp3 verbeterde de geluidskwaliteit en in het vrijwilligerscircuit werden de voorlezers gaandeweg onderworpen aan stemtests. Bijlo vindt het genre een lust voor het oor: "Fantastisch hoe de voorlezer mij meeneemt. Heerlijk om te onthaasten. Gewoon gaan zitten en luisteren."
Met deze prijsuitreiking start in Nederland de zevende Week van het Luisterboek. Van 16 tot 26 juni zetten diverse uitgeverijen en boekwinkels het genre in de spotlights met allerhande acties, de ene al wat creatiever dan de andere. Luisterboekfanaten krijgen luistercadeaus bij aankoop van een luisterboek en wie een foto van een luisterlezer naar Leesplein stuurt, maakt kans op een gesproken boek. Belgische boekwinkels participeren niet aan dit project, maar uiteraard staan de Nederlandse boekhandels en webshops open voor iedereen.
Meer info op www.weekvanhetluisterboek.nl.
© 2011 - StampMedia - Ellen Kil