Net over de grens met Duitsland vinden dit najaar in het Keulse Museum Ludwig en in de Bundeskunsthalle van Bonn nieuwe toptentoonstellingen plaats. Niels (20) bezocht ze allebei. Vandaag: Outer Space, een uitzonderlijke tentoonstelling rond de ruimte, met E.T. en Starship Troopers.

Op een half uurtje rijden van Museum Ludwig bevindt zich de Bundeskunsthalle van Bonn. Het museum is dit najaar het decor van een uitzonderlijke tentoonstelling rond de ruimte, getiteld Outer Space. In samenwerking met DLR, het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart, werd een uitgebreide collectie van objecten samengesteld.

Rein Wolfs, intendant van de Bundeskunsthalle: „We hebben getracht om een zo’n compleet mogelijke expositie samen te stellen. We willen verschillende dingen met elkaar associëren om de bezoeker zo een totaalbeleving te bieden.”

Rubens naast een walnoot

Die totaalbeleving is duidelijk zichtbaar op de museumvloer. Naast het werk van Rubens Het Ontstaan van de Melkweg staat een stuk meteoriet uit dezelfde tijd. Om dan vervolgens te stoten op een klein modern kunstwerk in de vorm van een walnoot. Wolfs verklaart: „We wilden een evenwicht brengen tussen kunst en techniek. Niet alleen wetenschappers winnen kennis in over hoe de ruimte werkt, ook kunstenaars, schrijvers, filmmakers en architecten hebben zich bezig gehouden met het onderwerp.”

Elke zaal van de tentoonstelling heeft een thema. Zo wordt er in de zaal Failure is not an option ruim aandacht besteed aan de strijd om de verovering van de ruimte tussen de USA en de voormalige Sovjet Unie. Dat de Russen stonden te popelen om als eerste het heelal te gaan verkennen, wordt mooi geïllustreerd aan de hand van een citaat van Yuri Gagarin, de eerste man in de ruimte: Let’s go! (1961).

Ook zwarte bladzijden uit de geschiedenis van de ruimtevaart worden niet gemeden. Zo telt de collectie ook de overblijfselen van de kleding van Vladimir Komarov. De Russische ruimtevaarder kwam om het leven aan het eind van de ruimtevlucht met de eerste Sojoez.

Oog in oog met E.T.

Als absolute topstukken toont het museum onder meer nooit eerder getoonde aquarellen van de Russische kunstenares Galina Balaschowa of het volledig gerestaureerde wrak van de Liberty Bell 7, de capsule van de tweede bemande ruimtevlucht in het kader van het Amerikaanse Mercury-programma. Of wat dacht u van een beetje echt maanstof?

Tot slot worden de liefhebbers van sciencefictionfilms ook niet vergeten. Museumbezoekers kunnen een selfie nemen naast een echte E.T.-pop of het ruimtevaartuig uit de sciencefictionfilm Starship Troopers van Paul Verhoeven bestuderen. Outer Space is met andere woorden duidelijk één van de meest complete tentoonstellingen rond de ruimte van de laatste jaren.

De objecten rond de ruimte van Outer Space kunnen nog tot 22 februari bezichtigd worden in de Bundeskunsthalle, Friedrich-Ebert-Allee 4 te Bonn. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 10u tot 19u met nocturnes tot 21u op dinsdag en woensdag. Tickets voor de tentoonstelling kosten standaard 10€, families betalen 16€. Info over de Bundeskunsthalle en Outer Space op www.bundeskunsthalle.de

© 2014 – StampMedia – Niels Timmermans


Dit artikel werd gepubliceerd door Cutting Edge op 30/10/2014