Vier weken lang leert de Europese president Herman Van Rompuy leerlingen van het basisonderwijs spelenderwijs waar Europa voor staat. SpEUrnEUS is een leuke en leerrijke wedstrijd die bovendien een mooie prijs oplevert voor de winnende klassen.

De Vlaamse Europe Direct-informatiecentra vinden het belangrijk dat alle leerlingen op een goede manier geïnformeerd worden over de Europese Unie. Vorig jaar speurde 1 op de 10 basisscholen in Vlaanderen al mee. Dit jaar zijn er 540 klassen ingeschreven. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar.

Blik verruimen

"Europa is zoveel meer dan wat we zien in het nieuws", zegt Jeroen Jochems van het Antwerpse Europe Direct. "Bovendien is de Europese Unie opgenomen in de eindtermen van het basisonderwijs. Daarom hebben we de handen in mekaar geslagen met de Ryckevelde vzw. De wedstrijd is eigenlijk een aanvulling op ons programma. Europe Direct heeft afdelingen in de hele Europese Unie waar zij projecten op poten zetten om een andere kijk op Europa aan te bieden."

"Het is belangrijk dat de kinderen hun wereld verruimen", beaamt juf Lieve. Haar klas, 6c van het Regina Pacis Instituut in Hove, doet samen met de andere klassen van het zesde jaar voor de eerste keer mee aan de wedstrijd. "De wedstrijdvorm motiveert de kinderen, maar ook over het feit dat het op de computer gebeurt, zijn ze enthousiast." Flore (11) en Aria (12) vertellen dat het leuker is via de computer dan gewoon 'saai op papier' leren.

Leren om te winnen

De eerste opdracht werd door Herman Van Rompuy gelanceerd op 26 februari. "Herman Van Rompuy wordt vaak gevraagd voor zulke projecten en werkt hier telkens enthousiast aan mee", vertelt Jochems. Elke zondag verschijnt er een nieuwe uitdaging op de website. Deze bestaat uit een voorbereidende oefening en een nieuwe opdracht.

Elke leerling maakt een eigen profiel binnen de virtuele klas. De leerkracht kan zo de activiteiten van elke individuele leerling volgen dankzij enkele statistieken.

De beste score van elke leerling telt mee voor de totale score van de klas. Alles wordt opgeteld en elke week is er op de website een ranking van de tien beste klassen te zien, zowel voor heel Vlaanderen als per provincie. De competitie, de onlinespelletjes en de leuke grafische vormgeving moedigen leerlingen aan om Europa beter te leren kennen. De klas die de beste score van de hele provincie behaalt, wint een daguitstap naar het recreatiedomein Zilvermeer in de provincie Antwerpen. Bovendien krijgt deze klas de felbegeerde titel van Europese klas van het jaar.

Op reis door Europa

Dit jaar wurmen de leerlingen zich al spelend een weg door de landen van Europa, wie wat doet en de concrete resultaten in ons dagelijks leven. "Het is interessant, maar niet altijd even makkelijk", zegt Aria.

Opdracht twee gaat bijvoorbeeld over het toerisme in Europa. De kinderen krijgen bekende plaatsen of mensen te zien en moeten die proberen te linken aan het juiste land. "De buurlanden zijn het makkelijkste", zegt Flore. Aria voegt eraan toe dat de bekende landen ook wel meevallen. "Of de landen waar je al op reis bent geweest", zegt Alexander (11).

De kinderen leren wel degelijk iets bij. "Ze doen eerst de voorbereiding waar allerlei informatie op hen afkomt. Daarna moeten ze de opdracht uitvoeren. Hiervoor krijgen ze drie pogingen om een zo goed mogelijke score te bereiken", vertelt juf Lieve. "Als ik klaar ben, help ik mijn klasgenootjes met wat ik onthouden heb", zegt Alexander. Na het oplossen van de tweede opdracht staat Regina Pacis op nummer elf in de provincie. Op 25 maart weten we wie de Europese klas van het jaar is.

© 2012 - StampMedia - Emily Daelemans


Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 12/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 12/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 12/03/2012