Cosplay Belgium organiseerde op 1 mei tijdens de Antwerp Convention de Belgische selectie voor de Euro Cosplay Competition. Het publiek kon zich vergapen aan de veelheid van kostuums en personages. Uiteindelijk won de deelneemster die de bloeddrinkende gravin Carmilla uit Vampire Hunter uitbeeldde.

Cosplayers verkleden zich als hun favoriete anime-, manga- of computerspelpersonage. Starla Star, de voorzitster van de Belgium Cosplay, wist een vijftigtal leden naar het evenement te lokken. De vereniging bestaat al zes jaar en mocht voor de tweede keer op rij een winnaar afvaardigen naar de Euro Cosplay Competitie. Slechts tien cosplayers durfden het podium op. Zij mochten anderhalve minuut het beste van zichzelf geven, ondersteund door een zelfgekozen muzieknummer. Vrouwen met weelderige baljurken spanden de kroon.

Moordend heet

De acts varieerden van komisch en frivool tot bedreigend en agressief. Zo werd de lieve prinses Giselle uit Enchanted opgevolgd door The Mistress of Pain uit Diablo. Dankzij haar gigantische spinnenkostuum kon zij met gemak de toeschouwers de stuipen op het lijf jagen. Veilig van het podium geraken bleek een flink pak moeilijker. In de hoop op de overwinning ondergaat elke kandidaat een lijdensweg in loodzware en strakke kostuums. De meeste cosplayers verkiezen dan ook niet de volledige dag verkleed rond te lopen. Na de optredens trok de jury, onder leiding van Starla Star en de Portugese Euro Cosplaywinnaar van vorig jaar, zich terug om punten te geven.

Acts op straat

Niet alleen op het podium kwamen de personages tot leven. Ook in de wandelgangen stalen ze met veel overtuiging de show. Zo was er een hongerige ork die op een drankautomaat stond te rammen, een medisch onderzoek van een jonge knaap door een alien en een verloren gelopen stormtroepsoldaat die patrouilleerde. De meeste cosplayers stelden zich bescheidener op en spendeerden hun tijd met het poseren voor fotografen en filmers. Naast de klassieke superhelden zoals Superman, Wolverine en The Joker waren er ook een heleboel andere personages aanwezig. Voor niet-ingewijden waren deze gekostumeerden moeilijk te herkennen. Veel inspiratie kwam voort uit obscure fantasieverhalen en kleurrijke manga's.

Gratis knuffels

Twee jonge kerels vielen uit de toon tussen alle griezelfiguren en superhelden. Dimitri Balcaen en Wiebrecht Hainie kozen voor Statler en Waldorf uit de Muppets. Met hun maskers van de mopperende grijsaards oogstten ze veel succes onder de bezoekers. "Dit is voor ons een toffe manier om mensen te leren kennen en een excuus om slechte grappen te maken", aldus het olijke duo. Gelukkig waren zij wel aaibaarder dan hun personages, want ze deelden gratis knuffels uit.

Meer info: http://www.cosplaybelgium.tk/ en http://www.eurocosplay.com/

© 2011 - StampMedia - Tekst: Yves Torbeyns, foto: Erica Michiels