Een van de hoogtepunten op de openingsdag van het ENTER festival was ongetwijfeld het optreden van het koor “Onze Rijkdom”. Een verzameling van een tiental mensen die stuk voor stuk ervaring hebben met het leven in armoede. Met teksten over hun thuisgevoel, hun benarde financiële situatie en vriendschap, bezorgden ze het publiek in RIX te Deurne een krop in de keel.

“Onze Rijkdom” is een project dat een vijftal jaar geleden werd opgestart door zanger en acteur Hans Van Cauwenberghe. Via de vzw Recht-Op vond hij enkele gemotiveerde mensen die iets met muziek wilden doen. Na maanden zwoegen kwam er op 1 mei 2011 een eerste concert. Rosa Van Hove, een van de leden van het koor was toen erg zenuwachtig:“ Ik had nog nooit gezongen, laat staan op een podium gestaan. Het was de eerste keer dus echt wel wennen om voor zo een groot publiek te zingen.”

Het optreden werd ondanks de zenuwen een groot succes en de trein was vertrokken. Een trein die vanaf dat moment onvermoeibaar daverde doorheen het hele land. Met optredens in de opera, het Vlaams Parlement en de Kathedraal stond het koor al op diverse plaatsen op de planken.

En er werd zelfs al bij een heel speciale gast opgetreden, vertelt een ander lid van het koor, Hubert Beeckmans:” Wij hebben al voor de koningin mogen optreden, dat was een erg mooi moment. Maar ook in de kathedraal was voor mij een topmoment. Daar mochten we samen zingen met een operazanger. Ik heb trouwens ook een bijnaam naar een operazanger. Ze noemen mij de Pavarotti van het koor,” vertelt hij trots.

En gisteren stond de Pavarotti van België dus op de planken in Deurne. Met een bloedmooi optreden zorgde hij samen met de andere koorleden voor dé perfecte opener van het ENTER festival.

Een volgepakte zaal genoot van liederen die recht uit het hart kwamen. “Autobiografische liederen”, vertelt Tom Leys fier, ook koorlid: “Wij zingen liedjes over de gevoelens die bij ons spelen, dingen die wij hebben meegemaakt in ons leven. Wij verzinnen zelf onze teksten en Hans zet ze dan op muziek.”

Mensen op het podium. © StampMedia/ENTER festival Reporterslabo 2015

De teksten die de leden van het koor schrijven raken, beroeren en ontroeren. In “Kassa” zingen ze over hoe het elke week op nieuw strijden is om de eindjes aan elkaar te knopen.

Fragment uit het lied:

“Dat budget van mij maakt altijd van zijn oren. Dat budget van mij is tegenwoordig niet zo vet. Ik kan niet zomaar alles pakken en in karrekes gooien. Voor mij is het opgelet. O kassa alstublieft…”

Een ander kippenvelmoment tijdens het optreden is het nummer “Thuisgevoel”.

Een zoektocht naar de plek waar men echt thuishoort. “Zoekend naar die ene plek.

Is voor mij een blinde vlek.

‘k ben geplaatst van huis naar huis. Eigenlijk hoor ik nergens thuis.”

Het zijn niet enkel emotionele nummers, volgens Tom Leys: “We maken soms ook humoristische nummers, wij proberen onszelf te relativeren.”

Dat vertelt ook Rosa, ze is een van de koorleden die voor de humoristische noot moet zorgen, en de rapster van dienst. “Het rappen heb ik van mijn zoon geleerd. Hij zat vroeger in een bandje waarin hij rapte en daar heb ik mijn inspiratie gehaald”.

Het spelplezier bij de leden van het koor spat werkelijk van het podium af.

Gitarist Jan Moonen is in de wolken met het project: “Ik ben al vanaf het begin bij het koor, nu al bijna vier jaar. Ik vind het echt een zalig project. Het is prachtig om te merken dat onze leden, die met een zware armoedeproblematiek kampen, erin slagen om hier als een hechte groep te staan.”

Ondanks het feit dat ze al bijna vier jaar bezig zijn zit er nog geen sleet op de formule volgens oprichter Hans Van Cauwenberghe:” Wij zijn nu gedurende die vier jaar bezig met deze show, en hebben dit repertoire natuurlijk al ontzettend veel keer gespeeld. Binnenkort gaan we nieuwe nummers uitbrengen, zo blijven we de mensen verrassen.”

 

Gezellig publiek © StampMedia/ENTER festival Reporterslabo 2015

“Onze Rijkdom” is een hechte groep die aan het einde van de voorstelling terecht een staande ovatie in ontvangst neemt. Dit project draait om zoveel meer dan “arme mensen die een liedje zingen”.

Het draait om vriendschap en om mensen die gemotiveerd zijn om hun leven op een ander spoor te zetten via muziek. Een perfect voorbeeld van het sociaal-artistieke waar het ENTER festival voor staat.