Op dinsdag 19 juli ging de tweede editie van FORS SPEL van start, een theaterfestival door jonge makers en spelers. Het festival duurt vier dagen en startte met vijf voorstellingen in Borgerhout.

FORS SPEL is het meereizende theaterfestival van TOUR de FORCE, georganiseerd door Gideon Hakker en Ruth Bastiaensen. "We maken een selectie uit korte en langere stukken", zegt Gideon Hakker. "Op de Toneelacademie van Maastricht zijn er veel toonmomenten van studerende acteurs, performers of regisseurs. Ik had het idee om hun stukken ook voor een groot publiek te brengen. Jong talent staat te popelen om te spelen."

Diverse voorstellingen

Nina Willems, performer, voerde een experimentele voorstelling op met geluid, projecties en een kubus. Daarna brachten Vincent Van Meenen en Jan Dertaelen, twee jonge muzikanten, een mengeling van muziek en poëzie. Met 'There ain't nobody like Bob anymore' brachten Michai Geyzen en Ruth Bastiaensen een grappige voorstelling over een cowboy en zijn moeder. Leen Verheyen en Margot Vyverman hebben met 'Benefiet voor een komende natuurramp' radiotheater gemaakt, een soort parodie op het glazenhuis-fenomeen. De avond eindigde met illusietheater van Dennis Vanderbroeck en Marius Mensink.

Nieuw talent

De meeste talenten die dinsdag aanwezig waren, zijn dit jaar afgestudeerd aan de Toneelacademie van Maastricht. Zij hebben nog weinig professionele ervaring, maar banen zich nu een weg in het beroepsleven.

"In de toekomst willen we met hetzelfde concept werken", vertelt Hakker. "Voor pas afgestudeerde of jonge makers willen we een platform creëren. Vier of vijf voorstellingen op een dag voor heel weinig geld. Dat is onze ambitie."

Op 9 augustus kun je naar FORS SPEL komen kijken in Zandvliet en op 31 augustus komen de voorstellingen naar Hoboken. Surf voor meer informatie naar www.aeyc2011.be.

© 2011 - StampMedia - Farah Ahaddour