In vijf jaar tijd moesten maar liefst vier op de tien Vlaamse dancings sluiten, meldden verschillende Vlaamse kranten deze week. Jongeren gaan steeds minder naar de discotheek. Hoe komt dat? En waar gaan de jongeren dan wel uit?

De jongeren zelf halen enkele hekelpunten aan. Deze zijn meer dan eens te vinden in de kenmerken van de discotheken zelf. Vaak zitten discotheken vol met ‘jonge kindjes’ en dat zien de oudere jongeren als een obstakel.

Discotheken worden ook als ongezellig beschreven. De drukte en de grootte doen de sfeer geen goed. Ook vinden vele jongeren discotheken te duur. Vooral de prijs van drank ligt hoog. “Je betaalt voor alcoholische drankjes veel en krijgt maar weinig”, zegt studente Astrid uit Tongeren.

Maar minder uitgaan in discotheken heeft ook te maken met de jongeren zelf. Studenten hebben vaak geen tijd door school of hobby’s. Ook wordt het al snel laat als je uitgaat in een dancing en jongeren hebben niet altijd eigen vervoer.

Het feit dat er steeds minder jongeren naar de discotheek gaan, blijkt ook uit het onderzoek van trendwatcher Nathalie Beckx en haar bureau. Volgens dat onderzoek gaan nu vooral 55-plussers naar de discotheek in plaats van de jongeren.

Volwassener

Jongeren gaan vooral naar danscafés en gewone cafés. Ze willen liever bijpraten en drinken. Maar er zijn nog altijd jongeren die nog naar discotheken gaan. Zij vinden dat er wel voordelen zijn. “In discotheken is er veel meer variatie in de muziek dan elders”, vindt student Nicky uit Borgloon. Ook is de leeftijdsbeperking een voordeel. Daardoor is de sfeer er volwassener. De jongeren gaan ook steeds minder naar gewone fuiven, want ze voelen zich daar te oud voor.

© 2011 - StampMedia – Kelly Jochmans, foto Haryo Sukmawanto