Hoe beleven jongeren het aanhoudende nieuws rond drugscriminaliteit? Reporter Enda Barboza vroeg of ze zich nog veilig voelen in de stad. “De kans dat er iets gebeurt met mij is klein.”
De afgelopen maanden zijn er in Antwerpen veel verschillende incidenten en schietpartijen geweest. Die gebeurtenissen hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met het drugsmilieu. Niet alleen het Belgische, maar ook het Nederlandse. Zo werd er afgelopen juli een Nederlandse drugscrimineel beschoten op straat in Deurne. Mogelijkerwijs kwamen de misdadigers uit Nederland.
Er zijn meerdere criminele groepen op wie je al deze incidenten kan afschuiven, blijkt uit de gebeurtenissen van de laatste maanden. De meerderheid van de incidenten en aanslagen wijzen op rivaliteit, concurrentie uitschakelen en nog zoveel meer. Wat vinden jongeren van het aantal incidenten en schietpartijen en hoe gaan ze hiermee om?
De meerderheid van de jongeren die we spraken, hebben zich zelden onveilig gevoeld in Antwerpen. “De reden dat ik mij nog nooit onveilig heb gevoeld, is omdat ik een jongen ben”, zegt de 18-jarige Max uit Antwerpen.
Het gevoel van onveiligheid komt merendeels altijd door andere dingen in de stad, geven de jongeren aan. Zo is catcalling ook een groot probleem. De Antwerpse Lisa (17) zegt: “Als ik in de avond naar huis wandel, spreken oudere mannen mij soms aan, dat vind ik niet fijn. Lars (17) uit Merksem: “Tijdens het uitgaan zag ik een paar meisjes die zich duidelijk ongemakkelijk voelden omdat er een paar jongens hen aan het lastig vallen waren, zo’n dingen zijn echt niet leuk.”
“Je kan er toch helemaal niks aan doen, waarom stressen dan?” – Kobe (17) uit Antwerpen
De jongeren die we spraken waren verrast omdat er heel veel negatief nieuws was op korte tijd. Ze hebben ook het besef dat ze er helemaal niks aan kunnen doen of veranderen. “Altijd zoveel negatief nieuws op de tv, alsof wij er iets aan kunnen doen”, zegt Max. Hij zegt dat de kans toch klein is dat er iets met hem gebeurt.
Jongeren communiceren eerst onmiddellijk met hun vrienden. Ze vinden het belangrijk dat ze er toch over durven te praten. “Ik las het nieuws op Instagram en ik scrolde gewoon verder, de volgende dag heb ik het er wel heel kort over gehad met mijn vrienden”, zegt Max. Lisa: “Ik had een gesprek met mijn mama, omdat mijn ouders bezorgd zijn, daarna heb ik even met mijn vriendinnen gepraat.”
Hieruit blijkt ook dat jongeren hun nummer één-nieuwsbron sociale media is. Sociale media heeft dus een supergrote invloed op jongeren en hoe ze reageren en denken. Ze veranderen niet de manier waarop ze leven omdat je je er toch niet op kan voorbereiden. “Ik voel me niet onveilig, want er gebeuren overal in de wereld zo’n dingen”, zegt Lisa. Kobe (17) uit Antwerpen besluit: “Je kan er toch helemaal niks aandoen, waarom stressen dan?”