De Piratenpartij en de nieuwe progressieve partij Volt zullen in Antwerpen samen opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat onder de naam Paars.
Volt is een nieuwkomer in de politiek. De partij omschrijft zichzelf als ‘een progressieve, Pan-Europese politieke beweging’ (zie verder). "Volt en de Piratenpartij vertonen op veel vlakken sterke gelijkenissen”, stelt Arthur Govers, woordvoerder van de Antwerpse Piratenpartij. “We zijn allebei actief in heel Europa en zijn voor een vrije verplaatsing in de EU. Daarnaast hebben we een drang naar vernieuwing en willen we een transparant bestuur en participatieve democratie. Daarom komen we op met één lijst, 'Paars', naar onze gezamenlijke kleur. Door samen op te komen gaan we de versnippering in de Antwerpse politiek tegen.”
"We nodigen de Antwerpenaars uit om mee te denken over de beste oplossingen voor deze stad en voor Europa"
Zowel Volt als de Piratenpartij hebben op internationaal niveau crowd-sourced programma's. "In Antwerpen willen we dat politiek begint bij de burger. Wij willen dat politiek gaat over ideeën en niet over belangen. Door technologie op de juiste manier in te zetten kunnen de beste ideeën werkelijkheid worden. Paars is dus in de eerste plaats een platform voor samenwerking op lokaal niveau."
Volt en de Piratenpartij zijn voorstanders van een participatieve democratie. Daarom stellen ze hun kieslijst open. "Paars is een open kieslijst waaraan iedereen kan deelnemen. In plaats van eerst de poppetjes te plaatsen en dan pas in de openbaarheid te treden met een afgebakend programma, nodigen we de Antwerpenaars uit om mee te denken over de beste oplossingen voor deze stad en voor Europa. Op 1 september 2018 zullen we een grote vergadering houden waarbij de paarse kieslijst zal worden samengesteld volgens de Concordet-Schultze methode. Iedereen is uitgenodigd hieraan deel te nemen.”
Volt?
Volt Europa werd opgericht door een Italiaan, een Franse en een Duitser. “Nadat de resultaten over Brexit werden bekendgemaakt”, zegt Arno Sterck, co-voorzitter van Volt België. “Ze konden niet geloven dat zoiets kon gebeuren. Ze zijn beginnen na te denken van hoe zoiets vermeden kan worden in Europa.”
"We vinden dat Europese politiek vanuit lokaal niveau begint, daarom willen we ook meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen"
Wat begon als Facebookpagina, is uitgegroeid tot een beweging van 10.000 leden uit 28 EU-lidstaten. “Toen we zagen hoeveel mensen in dit idee geloofden, hebben we besloten om werk te maken van een politieke partij”, zegt Sterck.
De focus van de partij ligt op de volgende Europese verkiezingen. “Maar we vinden dat Europese politiek vanuit lokaal niveau begint, daarom willen we ook meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen”, besluit Sterck. Volt komt ook al op in de Brusselse gemeenten Elsene en Etterbeek.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 17/08/2018