Khadija Rejdy © Amine Maazi

Khadija Rejdy is onderneemster, trainer, coach en alsof dat nog niet genoeg is, maakt ze deel uit van het gloednieuwe project #SheDidIt, een project dat ondernemende vrouwen met diverse roots meer in de kijker wil zetten. De immer sprankelende Khadija loopt over van positieve energie wanneer ze over het nieuwe project vertelt.

Wat is #SheDitIt?

Khadija: “ShedidIt is een nieuw initiatief van Arteveldehogeschool, Markant vzw en Mvslinked, die een project hebben opgestart rond vrouwelijk ondernemerschap. Het wil vooral expertes met diverse roots in de kijker zetten. De bedoeling is om vrouwen te empoweren. Vrouwen die doen waar ze goed in zijn én waar ze in hebben.”

“We hebben voor deze naam gekozen omdat hij krachtig, universeel en catchy is. Hij zegt als het ware: Kijk, ze is er. Ze werkt ergens naartoe, ze gaat ervoor!”

Vanuit welke nood is SheDidIt ontstaan?

“Het idee komt vanuit de expertise van elk van de drie organisatie. Muslinked is er om de diversiteit te steunen en young potentials een eigen plekje te geven. Markant vzw is er voor vrouwelijke ondernemers. Artevelde Hogeschool geeft het project meer kracht op academisch niveau. Het wil onderzoeken of het werkelijk zo is dat vrouwen met diverse roots andere drempels over moeten. Hoe die drempels in kaart kunnen gebracht worden en hoe we dit alles in de praktijk  kunnen meenemen.”

Khadija Rejdy © Amine Maazi

Hoe werken jullie concreet?

“In de eerste plaats zijn we een platform voor vrouwen, een talentpool. Vrouwen kunnen zich inschrijven bij ons en laten weten wat hun interesses zijn, waar ze expert in zijn en op welk vlak ze nog willen bijleren of doorgroeien. Op onze events kunnen organiseren we coachingsessies, netwerkmomenten en mentor-events. En we bezoeken ook scholen. We willen vooral jonge meisjes bewust maken dat ze kunnen en mogen ondernemen. Maar ook aan jongens willen we vertellen dat ze later niet bang moeten zijn van ambitieuze en ondernemende vrouwen.”

Uit welke sectoren komen de meeste vrouwen die zich bij jullie aansluiten?

“Uit heel diverse sectoren: human resources, vastgoed, media, etc. Het belangrijkste is dat ze allemaal impact willen maken. Een recruiter bij ons wil niet alleen winst maken, maar wil ook dat de mensen met diverse roots die ze aanwerven ook hun plekje krijgen. Maar iedereen is hier vrij, iedereen staat op zichzelf. We willen niemand in hokjes steken. We willen juist vieren dat iedereen verschillend is en dat we daaruit kunnen leren.

Is #SheDidIt er enkel voor vrouwen met een migratie-achtergrond?

Ik zou het geen migratie-achtergrond noemen, maar eerder diverse roots. Ik begrijp de verwarring: velen onder ons hebben namelijk wel degelijk een migratie-achtergrond - zoals ikzelf. Toch zijn ook een groot deel van de vrouwen expats die hier een onderneming hebben of er een willen opstarten. Iedereen is hier welkom, maar we willen ook zeker de boodschap meegeven dat er naast Ann en Sofie ook een Myriam of Yasmina is.

Je bent zelf ook onderneemster.

“Ik geef trainingen en coaching aan individuen, en help organisaties en bedrijven te groeien. Via dat laatste kwam ik in contact met Muslinked en uiteindelijk ook bij #SheDitIt. Dat paste volledig bij wie ik ben en wat ik doe. Mijn bedrijf geeft advies aan andere bedrijven over communicatie in een interculturele context. Met UPop doe ik privé coaching voor mensen die daar nood aan hebben. Met mijn vzw School in Life Foundation zetten we vooral in op het aanleren van levensvaardigheden. We leren mensen aan hoe ze zelf het heft in handen kunnen nemen. Je houding bepaalt vaak ook hoe je in het leven staat en hoeveel je bereikt.”

Heb je ooit zelf voor- of nadelen ondervonden als ondernemende vrouw met diverse roots?

“Ik denk dat vooral de combinatie van beide soms voor andere drempels zorgt. Als vrouw heb je gewoon andere battles; je moet andere dingen overwinnen dan mannen. Daar komt nog bij dat ik diverse roots heb. Ik weet niet of dat voor- of nadelen zijn. Het hangt er sterk van af hoe je de dingen ziet. Als ik niet wordt aangenomen omwille van mijn Marokkaanse roots, neem ik dat niet persoonlijk. Ik denk eerder: dat is dan pech voor hen. Ik wil vooral samenwerken met mensen die er voor open staan. Natuurlijk zijn er ook gewoon de feiten: vrouwen met diverse roots hebben minder kansen. Maar ik geloof dat dit in de toekomst zal veranderen, we leven nu eenmaal in een superdiverse samenleving.”

Wat zijn jouw sterktes als ondernemer?

“Ik ben enthousiast en krijg dat ook vaak van mensen te horen. Het is belangrijk om als ondernemer  heel bewust te zijn van wat je doet. Dat ben ik ook, en daarom krijg ik vaak te horen dat ik een indruk achterlaat bij mensen. Communiceren is heel belangrijk. Enthousiast zijn nog meer.”

“Ik sta sterk in mijn schoenen en ik sta achter de keuzes die ik maak. Het maakt niet uit of die  goed of slecht zijn. What matters is that it’s my decision. Daardoor zit ik ook nooit met een schuldgevoel. Ik ben heel positief ingesteld.”

Ook als er iets mislukt? Maakt falen deel uit van het ondernemerschap?

“In ondernemen is falen even belangrijk als succes boeken. Dat geldt trouwens niet enkel voor ondernemen: ook in het leven moet je durven mislukken. Het leven is nu eenmaal een grote onderneming. Foute keuzes zijn bagage voor de toekomst. De puzzel is nooit af, je blijft altijd sleutelen. Ik ben zeer toekomstgericht, het heeft geen zin om naar het verleden en eventuele fouten te blijven kijken.”

SheDidIt wil vooral een positieve boodschap uitdragen?

“Ja. Voor de campagne hebben we zeven iconen uitgekozen die onze vrouwen in de talentpool  vertegenwoordigen. Ze hebben allemaal een sterk verhaal, zowel de starters als de meer ervaren vrouwen. Dat is belangrijk: iedereen is anders en iedereen kan het. Op onze events krijgen vrouwen een platform om hun boodschap te delen en anderen te inspireren. Toch tonen we ook de struikelblokken: we willen het niet als een romantisch verhaal voorstellen.”

Voor een verslag van het evenement kan je hier terecht.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 19/11/2018.

vorige volgende