Vormingplus Limburg vzw is van plan een actueel magazine te ontwikkelen met een correcte benadering van de diversiteit in onze samenleving. Ook Stad Hasselt en het Minderhedenforum zullen hieraan meewerken. Het initiatief kwam er naar aanleiding van de gespreksavond ‘Laat Je Horen Hasselt’.
België is een multicultureel land met diverse gemeenschappen, een logisch gevolg na 50 jaar migratie in ons land. Hierdoor is duidelijke communicatie tussen de verschillende gemeenschappen een vereiste. De organisatie van Vormingplus Limburg wil graag het thema diversiteit doen weerklinken in de media en wil dus een eigen magazine uitbrengen.
Er wordt een bijzondere aandacht gegeven aan berichtgeving zonder discriminatie en de inspraak van ‘andere’ gemeenschappen. “Het project staat nog in zijn kinderschoenen”, zegt Ellen Frissaer van Vormingplus Limburg, tevens medeorganisator van ‘Laat Je Horen Hasselt’. “Op onze gespreksavond bespraken we hoe de media andere gemeenschappen beter kunnen benaderen of voorstellen. Met ons magazine willen we een beter voorbeeld geven.”
“Het debat openen”
Met het magazine wil Vormingplus Limburg een medium scheppen dat niet alleen gericht is naar de ‘typische’ Vlaming. “Mensen van een andere origine hebben ook recht op inspraak op de media”, aldus Frissaer. Bovendien hopen de medewerkers dat het initiatief contacten legt met de pers en dus zo het debat wordt geopend met de traditionele media. Op die manier kan er samen gediscussieerd worden over werkpunten in de media aangaande diversiteit.
De organisatie benadrukt dat iedereen welkom is om mee te helpen aan het magazine. “De groep moet zo divers mogelijk zijn zodat iedereen inspraak heeft en het magazine een succes wordt.”
‘Laat Je Horen’
Afgelopen dinsdag organiseerden Stad Hasselt, Het Minderhedenforum en Vormingplus Limburg de gespreksavond ‘Laat Je Horen Hasselt’. Het thema van deze editie was de veranderende samenleving en de media. Iedereen werd uitgenodigd om een debat te voeren aan de hand van enkele opmerkelijke stellingen rond de relatie tussen diversiteit en de media in ons land. De aanwezigheid van enkele specialisten én journalisten zorgden voor een meerwaarde.
De gespreksavond werd geleid door de Marokkaanse komiek Arbi El Ayachi, een echte Antwerpenaar die goed weet hoe het is om gediscrimineerd te worden. Zijn komische toets zorgde ervoor dat het geen droog debat werd. “Enkel door zo’n uitgelaten sfeer te creëren kan je tot waardevolle discussies komen”, verduidelijkt ede komiek.
Meewerken?
Doordat het magazine in de opmaakfase zit, is de naam ervan nog niet vastgelegd. De gesprekken en organisatie zijn momenteel volop bezig. Wie graag wil meewerken aan het magazine kan terecht bij Vormingplus Limburg.
© 2014 – StampMedia – Jelle Geuns
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/10/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 01/10/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 01/10/2014