Tappers, backstagemedewerkers, begeleiders en cateringmedewerkers. Genk on stage kan dit jaar rekenen op de steun van meer dan 300 vrijwilligers. Het merendeel van hen heeft zelfs al vier jaar ervaring. Verantwoordelijke Jarno Szeplaki leidt alles in goede banen.

"Ik ben al tien jaar vrijwilliger en ik sta al zeven jaar op Genk on stage", zegt Szeplaki. "Mijn neven hebben mij eens meegenomen naar de speelpleinwerking en daar ben ik dus blijven plakken. Maar vrijwilligerswerk moet in je bloed zitten. En dat is bij mij het geval", lacht hij.

Ondertussen is Szeplaki voorzitter van de Jeugdraad. De Jeugdraad is ook altijd verantwoordelijk geweest voor het vrijwilligersgegeven. Dus nu coördineert Szeplaki het vrijwilligersgebeuren van de Factor J stage.

Pion

Volgens Szeplaki is hij maar een pion in het schaakspel. Hij onthaalt en begeleidt vrijwilligers. Hij geeft ook aan wat belangrijk is en waar de vrijwilligers zeker op moeten letten. Maar de 'regels' worden op hoger niveau bepaald.

Vrijwilligers die jaren ervaring hebben moeten in principe niet meer geïnstrueerd worden. Zij weten hoe ze een evenement als Genk on stage moeten aanpakken. "Die mensen kan je ook makkelijker vertrouwen, dan anderen die pas komen kijken", verklaart hij.

GOS

Genk on stage is een weekend hard werken. Maar het is vooral fun. "Ik vind het sjiek! Het is ook belangrijk dat je na het festival contact blijft houden met de vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen vrienden worden voor altijd. Jullie van StampMedia zitten hier ook. Technisch gezien moeten we elkaar dan nu kennen", zegt Szeplaki.

Szeplaki kent niet zo veel van muziek. Dus hij kan niet zeggen dat optredens van artiesten mooi meegenomen zijn. Muziek was zeker geen drijfveer om zich aan te melden als vrijwilliger. "Ik vind het veel leuker als ik samen kan zitten met mijn vrienden om een pintje te drinken."

Joke Dudek (26) begon op haar vijftiende als vrijwilliger. Ondertussen loopt ze vijf jaar mee op Genk on stage. "Het is plezant om al die Genkse jongeren samen op één plek te zien. Maar je moet het vooral doen voor de sfeer en alles wat daarbij komt kijken. Ik raad jongeren aan om eens te proeven van het vrijwilligerswerk. Doe je het niet, dan weet je niet wat je mist", zegt Dudek.

Emre Tuysuz kunnen we beschouwen als een nieuweling. Hij is twee jaar vrijwilliger op Genk on stage. "Vrijwilligerswerk is geen verplichting en dat is het leuke eraan. Je moet vooral plezier maken. In de toekomst ga ik mij ook voor elk evenement aanmelden als vrijwilliger", zegt Tuysuz.

Netwerk

Een vrijwilligersnetwerk wordt niet op één jaar opgestart. Zo'n netwerk vergt jaren tijd. Alle jeugdverenigingen zijn aangesloten bij de Jeugdraad. Bovendien werken vier grote netwerken met elkaar. De Jeugddienst, de Jeugdraad, het jeugdcentrum Rondpunt 26 en de Ginsert. Op die manier probeert de Jeugdraad stelselmatig nieuwe jongeren uit te nodigen. Gaan jongeren op die uitnodiging in, dan spreken we over een groot vrijwilligersnetwerk dat zich elk jaar verder uitbreidt.

© 2012 - StampMedia - Oriana Maruca, foto: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 24/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 24/06/2012