De 34ste editie van Jazz Middelheim is donderdag op gang getrokken in het Wilrijkse park Den Brandt. Een halfuur voor de deuren open gaan, staan de eerste enthousiastelingen al te wachten. Fans van het eerste uur, zowel jonge als oudere jazzliefhebbers. “We hopen opnieuw verwend te worden.”

Jazz Middelheim, dat is vier dagen lang jazzmuziek, mooi weer en een gezellige sfeer als hoofdingrediënten. Antwerpenaar Danny Teurlincks komt rond half twee, met een brede glimlach, het terrein van Park Den Brandt opgewandeld. Hij blijkt een trouwe fan te zijn en kijkt er naar uit om zich vier dagen lang onder te dompelen in de jazzscene.

“Sinds 1987 teken ik elk jaar present voor het festival. Het was echter geen liefde op het eerste gezicht. Het is via hiphop dat ik de smaak voor jazz te pakken kreeg, maar het is door mijn werk als vrijwilliger in de Roma dat ik helemaal verknocht raakte aan het genre”, vertelt Teurlincks.

Tuerlincks moet nog een half uurtje wachten eer de deuren opengaan. Hij kijkt erg uit naar de wisselwerking tussen Tom Barman en Robin Verheyen van Taxiwars. “Ik verwacht ook veel van Dr. John en diens interpretatie van Louis Armstrong. Een tijd geleden zag ik hem nog bezig in de Roma – ik hoop opnieuw verwend te worden.”

Gemoedelijke sfeer

In het groepje vroege vogels, vooral veertigers en vijftigers, vallen twee jonge meisjes op. De 17-jarige Ruth Mareen en 16-jarige Elly Broeckmans staan onder een boom te schuilen voor de hitte. Voor Ruth, dochter van een muzikant, is het de tweede keer. Haar vriendin Elly is op haar aandringen meegekomen. “Ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten”, zegt ze. Ruth stelt haar gerust: “Ik ben ervan overtuigd dat de gemoedelijke sfeer van het festival haar zal overtuigen.”

Lieve Werbrouck en Wim Donneux glimlachen. Zij komen uit Oud-Heverlee. Ze hebben naar eigen zeggen niet zo heel veel met jazz, maar komen supporteren voor hun nichtje Anneleen. “Daarom zijn we er ook vroeg bij: ze mag met haar groep LABTRIO het festival op gang trekken.”

Jazz Middelheim © Milou Verstappen

Picknickmand en glas bier

Gepakt en gezakt zijn ook Glenn Vlaeminck, zijn vriendin Joyce De Poster en haar moeder Yolande Coseyns. Met een picknickmand en een tentzeil, klaar om er een gezellige namiddag van te maken. “Drie jaar geleden kwamen we voor het eerst naar Jazz Middelheim, tickets die we hadden gewonnen bij Vanden Borre”, herinnert Glenn zich. Hoewel ze geen jazzfanaten zijn, overtuigde de sfeer hen om te blijven komen. “En mama wilde dit jaar met haar eigen ogen zien wat het festival nu zo speciaal maakt”, lacht Joyce.

Met namen als LABTRIO, Taxiwars en De Beren Gieren kiest de organisatie voor een nieuwe generatie jazzmuzikanten. Vorig jaar nam Toots Thielemans afscheid van het festival. Koen Verduyn, die zijn zoon meebrengt, gaat Toots missen. Hij weet met al die nieuwe namen niet zo goed wat hij moet verwachten. “Maar ik blijf komen, al 25 jaar, want anno 2015 is Jazz Middelheim nog steeds het enige festival waar je nog bier uit een glas kan drinken”, knipoogt hij.

© 2015 – StampMedia – Chloë Carlens; foto's: Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 13/08/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 13/08/2015