Uit het beleid van VRT NWS blijkt dat journalisten van de openbare omroep een neutrale houding moeten hebben als ze een publieke rol opnemen. Die neutraliteit belet journalisten van de nieuwsdienst om een hoofddoek te dragen. Hoe zit dat bij de andere grote Vlaamse mediahuizen?
“DPG Media en News City (Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws, red.) hebben geen neutraliteitscode, dus een hoofddoek mag gedragen worden”, aldus DPG-woordvoerder An Goovaerts aan StampMedia. Ze voegt er wel aan toe dat ze bij VTM Nieuws nog nooit de vraag hebben gekregen van een journaliste om met hoofddoek op het scherm te komen. “Die vraag willen we eerst intern overleggen, als die gesteld zou worden. Omdat er nog geen vraag naar is geweest, denk ik dat er nog niet echt over is nagedacht, maar de beslissing zou alleszins bij de hoofdredacteur en redactieraad liggen”, zegt An Goovaerts.
Bij VRT NWS staat neutraliteit wel centraal bij medewerkers die een publieke rol opnemen. Om die reden is het dragen van een hoofddoek of andere religieuze symbolen niet toegestaan bij publieke opdrachten voor VRT NWS. “In alle andere programma’s, buiten die nieuws- en duidingscontext, kan een religieus symbool dan weer wel”, zei Barbara Callier, woordvoerder van VRT, hier eerder al over.
Policy niet algemeen bekend
Vorige week verscheen er op de Instagrampagina van Vranckx een video waarin journaliste Loubna Khalkhali uitleg geeft over influencers die Syrië als ultieme vakantiebestemming promoten. Reacties op de video toonden verontwaardiging over het feit dat de journaliste haar hoofddoek niet droeg. Khalkhali reageerde daarop met “VRT NWS policy”, die het dragen van een hoofddoek tijdens publieke opdrachten voor VRT NWS niet zou toelaten. Volgens VRT werd die afspraak in goed overleg met de journaliste gemaakt.
Opvallend is alleszins dat zowel de woordvoerder van VRT als DPG Media zelf weinig bekend is met de policy omtrent het dragen van een hoofddoek. Ze moesten onze vraag eerst intern voorleggen aan de hoofdredacties. Graag wilden we ook te weten komen wat het algemene beleid van Mediahuis voorschrijft. We ontdekten dat er voor het bedrijf waar onder andere De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen huist, geen algemene woordvoerder bestond.