Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens de editie 2022-2023 was het thema ‘#trots, #lokalehelden’. Juta Schelfthout zat in het zesde leerjaar van de Tabor basisschool in Sint-Maria-Aalter en werd de winnende laureaat in reeks 1.
Dit is een fictief artikel in het kader van de schrijfwedstrijd Junior Journalist
Een dappere jongen (11) uit Vuilzeke stelde afgelopen zondag zijn uitvinding tegen zwerfvuil voor. Kan hij hiermee een einde maken aan een groot probleem in het dorp? De buurtbewoners reageren enthousiast: "Dit is geniaal!"
Om 12 uur stipt afgelopen zondagmiddag 23 oktober 2022 rolde de poort van de loods in de Blikjesstraat in Vuilzeke open. Voor de poort stonden alle buurtbewoners ongeduldig te wachten. Binnen kon je geklop, gezaag en gehamer horen. Was Joris W. nog volop bezig om zijn uitvinding af te werken? Zou hij wel op tijd klaar zijn?
Een paar dagen geleden had Joris W., een jongen van 11 die op basisschool Het Vuile Hoekske zat en al eerder slimme uitvindingen bedacht voor problemen in het dorp, affiches gemaakt en in het hele dorp opgehangen. Daarop stond een opvallende titel: ‘Kom kijken, kom kijken, het is waar ... ik heb de oplossing tegen zwerfvuil klaar'. Het nieuws was in één dag door het hele dorp verspreid. Bijna niemand geloofde Joris W., maar toch waren de buurtbewoners nieuwsgierig en kwamen ze een kijkje nemen. Ook Roberto Zuurpruim was er bij: “Hoe zou een jongen van 11 jaar nu een oplossing kunnen bedenken voor een probleem dat zo erg is?” Ook Marietje Slechtgezind dacht er zo over: “Een oplossing voor dit probleem? Dat is onmogelijk, dat krijgt niemand voor elkaar!"
Vuilste dorp van het land
In Vuilzeke was zwerfvuil inderdaad een groot probleem. In het dorp waren er meer ratten dan katten of andere huisdieren. Overal lagen blikjes, snoeppapiertjes en hoopjes restafval. Niemand deed de moeite om afval in de vuilbak te gooien, daar waren de mensen te lui voor. Het stonk er altijd en daarom had iedereen steeds een wasknijper op zak. Vorig jaar kreeg Vuilzeke nog de prijs voor ‘Vuilste dorp van het land’ van de Minister van Vuile Zaken. De burgemeester was niet blij met de prijs. "Het is een ramp!", zei hij daar toen over in deze krant. “Niemand zal hier nog willen komen wonen en ook de toeristen zullen wegblijven." Een oplossing voor het zwerfvuilprobleem was dringend nodig. Ook de burgemeester stond zondag in spanning voor de poort te wachten: "Hopelijk is het mijn kostbare tijd waard."
Dé onthulling
De poort ging open. Alle buurtbewoners verwachtten iets groots. Maar wat ze zagen was het tegenovergestelde. Ze zagen alleen Joris, verder niets. De mensen waren teleurgesteld en kwaad. "Wat een tijdverspilling", zei de burgemeester. En Roberto Zuurpruim riep: “Wel, waar is jouw uitvinding nu?"
Joris haalde diep adem en zei heel rustig: ”De uitvinding staat recht voor mij.” Niemand begreep er iets van. Het was stil, hier en daar was er gemompel te horen. En plots riep iemand: "Dat is geniaal!" Het gemompel werd steeds luider en hier en daar begonnen buurtbewoners te klappen voor Joris. Uiteindelijk klonk er luid gejuich. Joris vroeg stilte en zei: “Jullie zijn de oplossing tegen zwerfvuil! Als niemand vanaf nu nog iets op de grond gooit en iedereen z’n steentje bijdraagt dan is ons probleem opgelost.” Daarna barstte een feest los in Vuilzeke dat heel lang duurde en daarbij viel geen enkel blikje of papiertje op de grond. Alles ging netjes de vuilbak in. Intussen begonnen de inwoners ook het afval in de straten op te ruimen.
Prijs teruggeven
Ook de gemeenten in de buurt reageren enthousiast en zijn geïnteresseerd om het idee over te kopen, zo vernam onze krant intussen. En de Minister van Vuile Zaken liet nog weten dat Vuilzeke de prijs voor ‘Vuilste dorp van het land’ moet teruggeven. De burgemeester vindt dat niet erg: “Met veel plezier geven we de vuilnisbeker door aan onze buurgemeente Stinkebeke."