"Vuurwerk is gevaarlijk, en verboden om af te schieten zonder toestemming van de burgemeester." Zegt Fons Bastiaenssens, commissaris bij de Antwerpse politie, "Enkele jaren geleden is er een villa afgebrand, doordat een vuurpijl in het strooien dak terechtkwam."

"Jongens zwaargewond door vuurwerk", "jongen (14) verliest vingers door vuurwerk" en "jongen loopt verwondingen op na vuurwerk" waren enkele krantenkoppen die de voorbije weken in het oog sprongen. Het ging hier om 3 verschillende jongeren die d.m.v. dit explosief goedje zware lichamelijke beschadigingen opliepen. De Antwerpse commissaris zegt dat het verbod om vuurpijlen af te schieten geldt voor jong en oud. "Het Stadsvuurwerk op oudjaar is het enige vuurwerk dat rond de Kerst- en Nieuwjaarsperiode toegelaten wordt." Hij verduidelijkt dat illegaal vuurwerk zonder uitzondering in beslag wordt genomen en dat legale bezitters deze niet mogen afvuren.

Rechtssysteem

Volgens enkele passanten op de Grote Markt, is het onverantwoord vuurwerk te verkopen, als dat het gebruik ervan niet toegelaten is: “Als de wet verbiedt het te hanteren, moet deze de verkoop ervan ook ontzeggen,” zegt Sarah Kussé, “ Dit is weer zo’n fout in het rechtssysteem.” Steven Du Bosch bevestigt: “Typisch Belgisch. Deze wet is vergelijkbaar met die van het bezit van marihuana: je mag het wel op zak hebben, maar niet gebruiken.”

Ook grootwarenhuizen doen mee

Lidl is op 14 december 2009 begonnen met de verkoop van vuurwerkartikelen in elf van de drieëntwintig filialen. Deze mogen verkocht worden, op voorwaarde dat de klant ouder is dan 16 jaar. Dit is het gevolg van het groot commercieel succes ervan in de buurlanden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Finland sloegen de nieuwe koopwaren aan. Lien Truwant, communicatieverantwoordelijke van Lidl Belgium, garandeert dat alle vuurwerkartikelen werden goedgekeurd door de Dienst Springstoffen en dat de voorraad opgeslagen wordt in een veilige ruimte in het magazijn.

© 2009 – StampMedia – Nick Lodewyckx