255 organisaties uit de zorg- en welzijnssector gooien hun deuren open op de Dag van de Zorg. VZW Therapiedier stelt de relatie tussen mens en dier centraal tijdens de zevende editie. “Schattige labradors en golden retrievers zijn niet de enige honden die mensen kunnen helpen. We werken met allerlei soorten honden, ook met rottweilers en pitbulls”, zegt Inge Pauwels, gedragstherapeute en voorzitster van Therapiedier in Langdorp.
Therapiedieren spelen in op de noden en behoeften van mensen. “Een van onze honden ondersteunt een man met een fysieke en mentale beperking. Die man spreekt nooit, maar als de therapiehond verschijnt, begint hij spontaan te lachen. Wat een magisch moment om te zien wat een therapiedier kan losmaken bij mensen”, vertelt Pauwels fier.
Gelukkige dieren
Johnny Vanderlinden maakt voor het eerst kennis met Therapiedier. “Ik ben heel geïnteresseerd in het gedrag van honden. Wat ik zo mooi vind aan honden is dat ze ons zo goed kunnen aanvoelen”, zegt Vanderlinden. “Honden maken je gelukkig. Ik beschouw mijn eigen hond als deel van het gezin.” Vanderlinden heeft een groot hart voor dieren. “Ik heb enorm genoten van de lezing bij Therapiedier. Wat me zeker en vast zal bijblijven, is dat honden diverse taken op zich kunnen nemen om mensen te ondersteunen.”
“Therapiedieren moeten gelukkige dieren zijn”, gaat Pauwels verder. “Als organisatie werken wij op een ethische manier waarbij we zowel rekening houden met het welzijn van mensen en dieren.” Elk therapiedier wordt getest op maatschappelijk aanvaardbaar gedrag. “Als de hond slaagt voor deze test, maar ongelukkig is, wordt deze hond niet ingezet als therapiedier. Het welzijn van onze dieren staat voorop.”
Intensief proces
Jacqueline Serrien werkt al tien jaar als hondeninstructeur. “Als hondengedragstherapeute begeleid ik honden met gedragsproblemen”, vertelt Serrien. “Ik word geconfronteerd met allerlei problemen, zoals honden met fobieën en agressie. Veel mensen weten niet hoe ze hun hond kunnen helpen. Dikwijls begeleid ik meer mensen dan honden. Mensen eisen van honden om zich aan te passen aan hun levensstijl.”
Serrien vertelt hoe ongewoon voor honden het is om in een huis te leven of mee op restaurant te gaan. De hondeninstructeur biedt haar cliënten dan ook tools aan om hun hond op te voeden. Het trainen van honden is een zeer intensief proces. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. “Consequent zijn is essentieel. Wie een hond in huis haalt, zou eigenlijk eerst een cursus moeten volgen om te leren hoe je met honden moet omgaan”, aldus Serrien.
“Mario heeft nood aan lichamelijke bewegingen om zijn motorische capaciteiten te versterken’, vertelt Jos Van den Hende, begeleider van mensen met een verstandelijke beperking. “Het contact tussen Mario en de hond versterkt zijn motoriek en concentratie. Wekelijks kom ik bij Mario langs voor lichaamsbeweging. Hij borstelt de hond en speelt spelletjes met hem.” Van den Hende voegt eraan toe hoe belangrijk het is om op maat van elke persoon te werken. Volgens hem is het niet zo simpel om voorzieningen te overtuigen van dierentherapie, hoewel hij wel merkt dat organisaties er geleidelijk aan meer voor open staan.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 29/03/2018