Het risico op een stroomonderbreking wordt groter, lezen we vandaag in De Morgen. Hoewel september geen koude maand was, kwam een derde van onze stroom uit het buitenland. "Het resultaat van jaren wanbeleid op vlak van energie. Misschien moeten we maar eens niét solidair zijn?", stelt onze reporter Niels Timmermans (20) in onderstaand opiniestuk.

De voorbije weken heb ik verscheidene keren hard moeten lachen om de creativiteit van onze Noorderburen. Ze betuigden op een wel heel originele manier hun steun aan ons Belgenlandje. De DJ’s van Radio 2 Nederland hadden voor de gelegenheid een spotje in elkaar gebokst waarmee de solidariteit van de bevolking ‘opgewekt’ moest worden voor een actie waarmee wokpannen zouden ingezameld worden. Vooral de slogan ‘Niet mokken, maar wokken’ gevolgd door ‘You’ll never wok alone’ waren op z’n minst geslaagd te noemen. Een actie die past in het veel besproken stroomtekort waarmee België deze winter te maken zou kunnen krijgen.

Hoe grappig die actie van onze Noorderburen ook moge zijn, het filmpje had nooit opgenomen mogen worden. De aanleiding voor de video, het stroomtekort, moest al lang van de lijst met potentiële Belgische rampscenario’s geschrapt geweest zijn. Laat ik het zo stellen: onze situatie is om te huilen. Leg aan iedere Italiaan, Chinees of Nieuw-Zeelander, kortom aan ieder mens op aarde, uit dat een geciviliseerd land als België zonder elektriciteit dreigt te vallen.Telkens zul je dezelfde ongelovige blik ontwaren. Die toestanden verwacht je in de woestijn, niet in een land waar de hoofdzetel is van de Europese Unie.

Remember de stresstest

Dat de oorzaak voor het stroomtekort, het falen van de kerncentrales, in de sterren geschreven stond, hoef ik u waarschijnlijk niet meer mee te delen. De zogenaamde stresstest in 2011 heb ik nog vers in mijn geheugen. Die test werd uitgevoerd na de kernramp in Fukushima. Geen probleem met Doel of Tihange, luidde het toen. De kerncentrales werden getest op bescherming tegen vliegtuigcrashes (u leest het goed), terroristische aanslagen en allerhande rampscenario’s. Duidelijk gevoed door de hype rond ‘het einde van de wereld’ in 2012. Maar… een eenvoudige controle van de kerncentrales, daar vond ik in de verslagen van toen niks over.

Gevolg? Begin 2013 zaten we met de gebakken peren. Scheurtjes in reactorvaten hier, onveilige situaties daar. Maar, onthoud vooral, die vliegtuigcrashes en storingen, dat zouden de kerncentrales wel overleven. Probeer dat maar eens aan een kind van 5 jaar uit te leggen.

Het is té kortzichtig om het dreigende stroomtekort alleen maar te wijten aan onze oude kerncentrales. Want wie is daarvoor verantwoordelijk? Juist, de politiek. En laat nu net dat het grootste probleem zijn. Want na jaren wanbeleid waarin oude kerncentrales steeds langer open zouden moeten blijven, is er nog steeds geen duidelijke visie op het energievraagstuk. De ene partij heeft het over het bouwen van een nieuwe kerncentrale, de andere vliegt de ene dan maar meteen in de haren.

We zijn, zoals dat gaat in ons land, na een eerste argumentatieronde weer vertrokken voor een lekker potje getouwtrek en ruzietje-stook tussen Vlamingen en Franstaligen. Als dat nog langer doorgaat, kunnen we beter al de elektronica buitengooien en overschakelen op de stroomefficiënte pen en papier. Dat zal de werking van onze overheden pas flitsend snel maken.

Lichtuit.be

Als u denkt dat er géén oplossing is voor het stroomtekort, ben ik niet helemaal eerlijk. Wat vindt u van de prachtige actie Lichtuit van onze regering? Die is al geruime tijd gelanceerd en op Eén werden schermgezichten zelfs gebruikt om ons meer te laten wokken of om de gsm-lader even aan de kant te leggen.

Die actie kan na enkele weken campagne gerust een flop genoemd worden. Mensen kunnen zich bijvoorbeeld op de website lichtuit.be registreren en melden dat ze het plan van de overheid oké vinden. Tot nog toe steunen maar zo’n 100 mensen dit lapmiddeltje van de Wetstraat. Met elektriciteit is het blijkbaar net zoals met de putten in onze wegen. In plaats van het wegdek te vervangen, vullen we de putten met asfalt om de volgende winter exact dezelfde werkzaamheden uit te voeren. Tot we echt in de problemen zitten.

Misschien moeten we maar eens niet solidair zijn en de ‘goed bedoelde’ actie van onze overheid niet volgen. Schaf u een voorraad dekens, kaarsen en andere warmhouders aan en laten we eens lekker egoïstisch veel stroom verbruiken. Om te tonen dat het op beleidsniveau zo niet verder kan. Als dan het licht in heel het land uitgaat, is dat het sterkste signaal dat de Belg geven kan. Beter dan een betoging die ontaardt in rellen en waar in de Wetstraat 16 eens hartig om gelachen zal worden.

© 2014 - StampMedia - Niels Timmermans


Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Belg.be op 27/11/2014
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Opiniestukken.nl op 30/11/2014