Olympisch Stadion Loezjniki, plaats van de openingswedstrijd en de finale © Flickr

Het WK in Rusland komt steeds dichterbij, maar niet iedereen is even tevreden met het gastland. Waar komt al die onvrede vandaan? Even spieken naar deze 5 bulletpoints!

  1. In 2009 besliste de FIFA dat het wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Rusland zou doorgaan. Vijf jaar later werd datzelfde FIFA-comité grotendeels gearresteerd door de FBI wegens omkoperij en fraude. Rusland was voordien ook al beschuldigd van omkoopschandalen. Toeval?

 

  1. In 2014 werden verschillende Russische atleten gediskwalificeerd voor de Olympische Spelen omwille van hun dopinggebruik. Vitali Moetko, de toenmalige Russische minister van sport, werd als schuldige aangeduid en moest aftreden. Maar nu is hij vicepremier én baas van het organisatiecomité van het WK. Rusland maakt hiermee een onbetrouwbare indruk.

 

  1. Rusland staat gekend om zijn racistische supporters. Volgens rapporten van Amnesty International is racisme genormaliseerd in de Russische voetbalcompetitie, en ook homoseksualiteit wordt er niet aanvaard. Bovendien waren er bij het EK in Frankrijk al buitengewoon veel klachten over gewelddadige Russische hooligans. De schrik zit erin dat dit ook bij het WK het geval wordt.

 

  1. In vergelijking met voorgaande edities komt er weinig buitenlandse aandacht voor het WK. Dat heeft voor een groot deel te maken met de gespannen relaties tussen Rusland en het westen. Na de aanslag op Russisch dubbelspion Sergej Skripal in Groot-Brittannië stuurden verschillende landen Russische ambassadeurs massaal het land uit. Rusland deed na deze sanctie hetzelfde.

 

  1. Verschillende landen hebben gepleit om het WK uit te stellen en te verplaatsen. Men vreest dat Poetin het toernooi vooral zal gebruiken om zijn macht te tonen aan de rest van de wereld. Maar het voorstel is nooit doorgevoerd, aangezien de FIFA, die nog steeds sterk gelinkt wordt aan corruptie, zulke beslissingen maakt.
De ballen van de afgelopen WK's, met in het midden de nieuwste © Flickr
vorige volgende