Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, viert feest. Al dertig jaar lang pleiten zij voor een heldere communicatie en toegankelijke informatie voor iedereen. “Onze grootste wens is om ooit overbodig te zijn”, vertelt Winke Brits, redacteur bij Wablieft.

Liefst één op de zeven Vlamingen is laaggeletterd. Dat betekent dat zij niet voldoende met taal, cijfers en grafische gegevens kunnen omgaan om volledig zelfstandig te functioneren in onze samenleving. Terwijl brieven van pakweg de gemeente vaak vol moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen zitten.

Kort en bondig

Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, probeert organisaties hierop te wijzen om zo informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Schrijven in duidelijke taal wil zeggen dat je niet te lange en te moeilijke zinnen formuleert. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan: “Het duurt langer om een kort en bondige tekst te schrijven, dan een lange en ingewikkelde tekst”, vertelt Winke Brits, redacteur bij Wablieft.

“De Franse wiskundige Blaise Pascal zei niet voor niets: Ik had geen tijd voor een korte brief, dus schreef ik een lange. De moeilijkheid aan een duidelijke tekst is dat je alles wat overbodig is moet schrappen. We zijn het namelijk erg gewoon om veel korte, overbodige woordjes te gebruiken”, vertelt Brits.

Heldere taal

Om de wereld zo helder mogelijk te maken, geeft Wablieft tekstadvies aan andere organisaties, zodat zij hun informatie duidelijker de wereld kunnen insturen. “Wij herschrijven de teksten van organisaties. Hierbij letten we op de woordkeuze, de structuur van de tekst, de zinsbouw en de lay-out. Een groter, duidelijker lettertype bevordert de leesbaarheid. Naast het herschrijven geven we ook opleidingen aan de organisaties.”

Elk jaar reikt Wablieft ook een prijs uit voor de heldere taal. Met deze prijs wil het centrum een organisatie of een persoon die uitblinkt in zijn duidelijke taal in de bloemetjes zetten. Vorig jaar ging de prijs naar het Antwerpse Red Star Line Museum.

Literatuur

Naast tekstadvies brengt Wablieft een wekelijkse krant, een tweewekelijks tijdschrift en boeken uit in duidelijke taal. Met die lectuur bereikt Wablieft naast de laaggeletterden nog meer verschillende doelgroepen. “Onze krant wordt bijvoorbeeld gelezen door kinderen en jongeren. Ook slechtzienden zijn een doelgroep: ons lettertype is groter en we laten meer witruimte, waardoor ook voor hen onze krant gemakkelijker te lezen is.”

Met de boeken bereikt het centrum voor duidelijke taal ook heel wat ouderen, waarvoor een zware roman lezen wat moeilijker is geworden. Daarnaast bereikt Wablieft ook anderstaligen die Nederlands leren.

30 jaar

Dit jaar viert Wablieft dus zijn 30-jarige bestaan. Dat wordt gevierd op twee evenementen: “Op 19 november geven we een feest in het Vlaams Parlement. Dat feest is bedoeld voor mensen uit het onderwijs, taalexperts en de auteurs van onze boeken. Later in het najaar geven we een groot feest voor onze lezers”, kijkt Brits vooruit.

Hoewel de verjaardag een leuke gebeurtenis is, hoopt het centrum ooit overbodig te zijn. “Onze grootste wens is dat er overal heldere informatie beschikbaar is en dat iedereen de juiste scholing krijgt, waardoor er geen sprake meer is van laaggeletterdheid in Vlaanderen”, besluit Brits.

© 2015 – StampMedia – Karolien Segers