Dat onze afvalberg te groot is, weten we allemaal. We proberen daarom als goede burger dagelijks ons vuilnis te sorteren en zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken. Maar zijn we ons écht bewust van het afval dat we nog steeds dagelijks produceren? Op festivals, bijvoorbeeld?
Afval duikt overal op in onze dagelijkse levensstijl, ook uit onverwachte hoek. Zoals in het uitgaansleven. Een frisse pint is vaak essentieel voor een geslaagde avond stappen of een onvergetelijk festival, maar wat mensen wel eens vergeten: de consumptie van drank op feestjes en festivals is zeer belastend voor het milieu. Naast de CO2-uitstoot, het verbruik van elektriciteit en de geluidsoverlast die festivals met zich meebrengen, vormt ook het gebruik van plastic bekers een grote bron van vervuiling.
Volgens de VN Milieuvergadering werd er in 2014 wereldwijd meer dan driehonderd miljoen ton plastic geproduceerd. Als de huidige trend zich blijft voortzetten, zal dat oplopen tot tweeduizend miljoen ton tegen 2050. Er is dus duidelijk nood aan actie, vanuit alle sectoren. Ook festivals hebben dit maar al te goed begrepen. Daar staan twee kernbegrippen centraal: sorteren en hergebruiken.
Tonnen gesorteerde bekers
In 2015 sorteerde festival Rock Werchter veertien ton bierbekers en meer dan tien ton PMD. Het werd onder meer gerecycleerd tot nieuwe flessen en fleece dekentjes. Ook de organisatie van Pukkelpop zet de laatste jaren zijn beste beentje voor als het op de inzameling van plastic aankomt. Zo kan je drankbonnen en gadgets verkrijgen bij het inleveren van lege bekers en flesjes. Wie op de camping een volledige vuilniszak inlevert, maakt bovendien kans op een combiticket.
Een gelijkaardig initiatief vinden we terug op Tomorrowland. Samen met OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, en FostPlus, verantwoordelijk voor het verzamelen, sorteren en recycleren van verpakkingsafval, werken zij onder het motto “Love Tomorrow” aan een duurzamer festival. De festivalweide is uitgebreid voorzien van sorteervriendelijke vuilnisbakken. Ook de bewoners van de Dreamville camping verkrijgen stuk voor stuk een Recycling Kit en worden door een Recycle Team aangemoedigd om op een duurzame manier met afval om te gaan.
Herbruikbaar materiaal
Naast het sorteren en recycleren van afval, bestaat het alternatief van de herbruikbare bekers. Die kennen we vooral als de polycarbonaatbeker. Een stevig en transparant materiaal, bestand tegen hoge temperaturen, redelijk krasbestendig, quasi onbreekbaar en dus perfect geschikt voor hergebruik. Het gebruik van polycarbonaatbekers is niet alleen goed voor het milieu, maar bovendien ook veiliger dan glas en aangenamer dan de doorsnee plastic beker.
Dat herbruikbare bekers een broodnodige innovatie zijn op feestjes en festivals, beseften Michiel (23), Mathieu (19), Gregory (19), Julie (19), Fabien (19), Ozgur (19) en Olivia (18) maar al te goed. De Antwerpse studenten van de Karel de Grote Hogeschool maakten er voor een business project hun missie van om hun medestudenten bewust te maken van de vervuilende effecten van wegwerpbekers. Naast sensibiliseren is het ook hun doel om actie te ondernemen. Ze werken daarom aan een breed assortiment herbruikbare bekers in allerlei vormen, kleuren en formaten. Van shotglaasjes of longdrinks tot beerpong cups of de klassieke pint.
Hun onderneming, die ze tot ‘Cups Up’ doopten, verhuurt en verkoopt bekers aan organisatoren van verschillende evenementen. Het bespaart de organisatie een hoop opkuis en verkleint bovendien de schade die ze toebrengt aan het milieu. Ook voor de consument bieden herbruikbare bekers vele voordelen. Minder geknoei, een betere smaak en - opnieuw - minder vervuiling. Op die manier wordt zorgeloos feesten realiteit. Op de kater van de volgende dag na dan.
© 2017 - StampMedia - Charline Frateur; foto: Tara Boutaleb en Charline Frateur
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 24/02/2017