© TGTG

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Die krijgt dit jaar de hashtag #zerohunger. Want hoe kan het nu dat één miljard mensen gaat slapen met een lege maag terwijl er zo’n overvloed aan voedsel is?  We moeten allemaal ons steentje bijdragen aan de voedselproblematiek. De app Too Good To Go (TGTG) helpt je daar al een eindje mee op weg.

Too good to whut?

Too Good To Go is de ideale app voor wie houdt van goedkoop en lekker eten én graag zijn steentje bijdraagt aan het bestrijden van de voedselproblematiek. Met de app bieden restaurants, supermarkten, slagers en bakkers eten aan dat ze aan het einde van de dag over hebben en dat anders in de vuilnisbak belandt. Deze maaltijden zijn ook minstens de helft goedkoper dan in de winkel.

TGTG werd twee jaar geleden in Denemarken gelanceerd en werkt ondertussen samen met 5.000 zaken in Europa.  3 miljoen mensen hebben de app gedownload en redden zo samen al 2,5 miljoen maaltijden. Ook in Vlaanderen land wint de app aan terrein. Jonas Mallisse, manager van Too Good To Go België, leerde de app kennen in het buitenland en besloot het idee ook in België te lanceren. “We verzamelden eerst genoeg handelaars om mee in het project te stappen en lanceerden de app uiteindelijk in maart 2018.”

© TGTG

Tot nu toe redde Too Good To Go al meer dan 15.000 maaltijden uit de Vlaamse vuilniszakken. Een stap in de goede richting, zeker omdat er ieder jaar een derde van de bereide maaltijden weggegooid wordt. Toch wil Too Good To Go meer dan enkel voedselverspilling tegengaan.“We willen mensen bewust maken van de verspilling en we willen er voor zorgen dat ze minder voedsel gaan weggooien. Ook met restjes kan je een lekkere maaltijd op tafel toveren.”

Too Good To Go is niet alleen voordelig voor de klanten, ook de deelnemende winkels en restaurants hebben er baat bij. Bij Bavet in Antwerpen hebben ze dat goed begrepen. “Zodra de app in Vlaanderen beschikbaar werd, zijn we met onze twee zaken – in Antwerpen en in Gent- in dit verhaal gestapt,” zegt Sanne Schutte, medewerkster bij Bavet. “Ik ben zeer tevreden: we hoeven geen voedsel meer weg te gooien. Het afgelopen jaar redden we al 271 maaltijden.” Soms is het wel moeilijk om de vegetariërs tevreden te houden, maar volgens Sanne is dat logisch: “We kunnen nu eenmaal niet vooraf bepalen wat we op het einde van de dag zullen over hebben. Soms zijn dat enkel maaltijden met vlees en dan moeten we de vegetariërs teleurstellen. We betalen dan wel onmiddellijk het bedrag terug.”

Too good to how?

De app werkt is heel gebruiksvriendelijk. Op een lijst van restaurants, bakkerijen, slagers of supermarkten in buurt zie je wie nog een overschotje heeft en vanaf hoe laat je het kunt ophalen. Je maakt een keuze en geeft het aantal porties aan. Betalen doen je met kredietkaart of Paypal. Je ontvangt een voucher waarmee je de maaltijd kan afhalen. Vergeet je eigen potje niet mee te nemen, de meeste zaken geven geen verpakkingen  mee.

Wat je precies zal krijgen weet je nooit. Voor vegetariërs, vegans of mensen met een bepaald allergie kan dat al eens voor problemen zorgen. “Je kunt sowieso bestellen bij zaken die enkel vegetarische maaltijden aanbieden, dan ben je zeker,” zegt Jonas Mallisse. “In de toekomst zullen we werken met tags, die we zullen toekennen aan een bepaald restaurant. Toch zal het altijd moeilijk blijven, want als zaak weet je natuurlijk zelden welk voedsel je op het einde van de dag zult over hebben.”

Too good to who?

Ook op kot kun je iets doen aan voedselverspilling. Deze studenten hebben de app al gedownload.

© Nora Larosse

1.  Floor (24) , studente in Gent

“Ik woon in Brugge en studeer in Gent. Daar leerde ik Too Good To Go drie maanden geleden kennen. Sindsdien heb ik hem nog maar twee keer gebruikt, omdat het aanbod in Brugge vrij beperkt is. Ik bestelde toen iets bij Exki: een pasta, omelet en een broodje, allemaal echt lekker. Ik hoop dat er in de toekomst nog meer zaken in Brugge zullen meedoen. Het is niet alleen goedkoop en lekker, er wordt ook geen eten verspild.”

© Zoë Nassel

2.  Wannes (21)  student in Antwerpen

“Ik heb de app geïnstalleerd tijdens de examens. Ik had toen weinig tijd om te koken. Bij Basic Italian bestelde ik twee keer pasta: grote porties en in het restaurant kon ik  zelf nog kiezen welke saus ik wou. Het is jammer dat je de zoekresultaten niet kunt filteren met een zoekterm. Dat zou ook voor vegetariërs gemakkelijker. Anderzijds is het wel fijn dat je nooit precies weet wat je zal krijgen. Meestal is dat iets dat ik zelf nooit zou kiezen maar dat uiteindelijk wel verrassend lekker blijkt te zijn.”

© Nora Larosse

3. Julie (20) studente in Leuven

“Vroeger was ik vaste klant bij Deliveroo en Ubereats maar dat is veel duurder en mijn weekgeld vloog erdoor. Bovendien bewoog ik veel te weinig: ik wachtte gewoon in mijn luie zetel tot mijn eten geleverd werd. Drie maanden geleden leerde ik via een vriendin Too Good To Go kennen. Ik was meteen fan. Nu moet ik zelf mijn eten afhalen, hoewel dat in Leuven meestal maar vijf minuutjes wandelen is, en betaal ik minder.  Ik heb al veel nieuwe gerechten leren kennen, en ze zijn me nog nooit tegengevallen. Vaak is er ook veel keuze: bij Exki bijvoorbeeld krijg ik steeds een grote zak mee met quiche, salades, soepjes, broodjes…  Aan de versheid twijfel ik niet: de broodjes die ik via Too good to go bestel, zijn altijd nog lekker krokant.”

© Zoë Nassel

4. Emma, (21), studente in Gent

“Een half jaar geleden overtuigde een kotgenoot me om de app te installeren, maar ik heb hem nog niet gebruikt. Het tijdstip om het eten af te halen komt me vaak slecht uit. Je krijgt niet veel tijd en het is ook vaak op een onlogisch uur, bijvoorbeeld tussen twee en half drie in de namiddag. Maar de app spreekt me zeker aan en voor deze prijzen kun je het eigenlijk niet laten. Misschien gebruik ik hem wel om af te halen bij BE O, een biologische versmarkt die normaal gezien niet geschikt is voor mijn studentenportemonnee.” 

© Nora Larosse

5. Hadewych (21) studente in Leuven

“Ik heb de app nu net gebruikt om verse vis te kopen. Dat kan ik me normaal gezien als student niet veroorloven. Ik ben vegetariër en met de app weet je natuurlijk niet wat je zal krijgen, maar als je hem op een slimme manier gebruikt, is er eigenlijk geen probleem. Zo bestel ik nooit iets bij een supermarkt, want het kan zijn dat ik dan enkel vlees krijg. Ik selecteer eerder kaaswinkels, viswinkels of sushizaken. Aan de versheid van de producten twijfel ik niet. We gooien ons voedsel echt te snel weg. Ik snap de bezorgdheid niet: als student geneeskunde weet ik dat we echt wel tegen veel bestand zijn.”

Too good where?

Voel je al een hongertje?  Dit zijn onze persoonlijke favorieten in elke studentenstad.

 

Antwerpen

Gent

Leuven

Brussel

 


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 16/10/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 16/10/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 16/10/2018

vorige volgende