Aparte clubs, cafés, boekenwinkels en vanaf 2009 zelfs een rusthuis voor holebi's. Het lijkt een goede zaak, maar wordt de kloof tussen hetero en holebi niet nog groter door al die aparte voorzieningen? De meningen zijn verdeeld.

Zijn holebi-rusthuizen een goed idee?

Ziggy Bongaerts (17), homoseksueel, reageert positief:
"Heel tof initiatief! Het lijkt me heel gezellig om over ervaringen van vroeger te praten. Hopelijk gaan mensen er niet mee lachen, want we leven nog altijd in een hetero-maatschappij."

Rudy Thewis van holebi-winkel 't Verschil heeft echter een andere mening:
"Door het creëren van rusthuizen voor holebi's krijg je automatisch een soort ghettovorming. Het grote gevaar van die selectieve plekken is dat mensen nog meer het gevoel krijgen van 'ik hoor hier niet' en dan is er nog minder begrip. Ik zou liever een mengvorm hebben, zoals dat met alles het geval is."

Ludo Smits van discotheek Red & Blue, reageert aarzelend:
"Het zou overbodig moeten zijn. We zouden een samenleving moeten hebben waarin iedereen voor iedereen open staat. Maar dit is misschien wel een eerste stap naar die wereld, een teken naar andere rusthuizen dat ze meer moeten openstaan voor holebi's. "

Guy Sanders, oprichter van het toekomstige holebi-rusthuis, legt uit:
"Holebi's worden nog vaak raar bekeken in rusthuizen. We willen ze niet verder in hokjes drummen, hetero's zijn ook welkom zolang ze holebi's aanvaarden. Maar we willen wel tonen dat het fijn is om met lesbiennes en homo's samen te leven."

Zijn holebi-boekenwinkels echt nodig?

Ziggy Bongaerts:
"Heel plezant! Je kunt er nieuwe mensen ontmoeten en leuke gesprekken hebben. Er is heel veel informatie voor handen, en dat is positief voor jongeren die nog op zoek zijn naar zichzelf."

Ludo Smits:
"Boekenwinkels voor holebi's zijn leuk. Ze maken de wereld voor homo's en lesbiennes eenvoudiger."

Rudy Thewis:
"We willen een comfortabele sfeer creëren voor holebi's. Ze kunnen informatie zoeken, mensen ontmoeten, gezellig praten en koffie drinken. We willen tonen dat ze maar een lage drempel over moeten om te zijn wie ze zijn."

Moeten discotheken aparte dagen hebben voor homo's en lesbiennes?

Ziggy Bongaerts:
"Fijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik vind het niet erg dat ik geen hetero-vrienden kan meenemen. Met hen ga ik naar andere plekken."

Rudy Thewis:
"Discotheken vind ik het prettigste als ze gemengd zijn. Het is onnatuurlijk als je enkel met mannen of vrouwen kunt uitgaan."

Ludo Smits:
"We verschillen we niet zo veel van andere discotheken, alleen op zaterdag hebben we een ander doelpubliek. Bij ons weet je dat je als man zaterdagavond verleid kan worden door een andere man. Hetero's zijn ook welkom, maar moeten met dit laatste rekening houden."

En de gay-parades?

Ziggy Bongaerts:
"Die moeten er zijn, hoewel ik niet weet of ik zelf enthousiast zou deelnemen. Het is niet erg dat mensen weten dat we homo zijn, maar sommige parades zijn heel overdreven. Mannen gekleed in roze of leer geven een verkeerd beeld van homo's."

Rudy Thewis:
"Die schieten hun doel voorbij. Alleen de extravagante dingen springen dan in het oog. Andere kanten van holebi's worden ondergesneeuwd."

Ludo Smits:
"Parades zijn één groot feest! Ja, ze zijn uitdagend, en dan? Soms moeten we als holebi's uit de band springen. Tonen dat we er zijn en kleur bekennen. Bij ons is dat heel kleurrijk!"

© 2008 - StampMedia - Jani Verheyden & Maria Lichits


Dit artikel werd gepubliceerd in de Echt krant , Nationale editie, Nr. 9, 2008