Het leven van een journalist is fysiek en mentaal heel zwaar. Dat blijkt uit een verhandeling van studenten Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Ze deden onderzoek naar de balans tussen werken en leven bij journalisten. Hun conclusie: “De impact op het privéleven van de journalist is té groot."
Laatstejaarsstudenten van de opleiding bachelor in de Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven vroegen zich af hoe de work/life-balans van journalisten is. De studenten interviewden enkele beroepsjournalisten om tot de conclusie te komen dat die niet in balans is. Dat blijkt uit de verhandeling van Niels Bibert uit Beringen en Amber Brouns uit Lommel, met als titel ‘Het werkveld van de Vlaamse Journalist’.
Focus op mannen
“Met zeven studenten hebben we onderzocht hoe het leven van een journalist eruit ziet”, aldus Bibert. “We hebben 14 mannen en 1 vrouw bevraagd. De resultaten zijn dus niet representatief, maar schetsen wel al een beeld”, licht de 21-jarige Brouns toe.
In tegenstelling tot de meeste literatuur hebben de studenten zich dus gefocust op mannen. “Meestal klinkt het dat de moderne vrouw een carrière en een perfecte gezinssituatie ambieert. Nooit wordt gevraagd hoe de man het volhoudt”, legt Bibert uit.
Uit de resultaten van de verhandeling blijkt dat bij de meeste journalisten de balans tussen werk en leven onevenwichtig is. Het verschil zit in de functie van de journalist.
Opofferingen
Bibert vond het interessant om eens in de huid van de journalist te kruipen en hén te interviewen. “Journalistiek is een weinig conventionele job. Journalisten hebben nooit dezelfde werkweek en maken vaak overuren. Ondanks alle opofferingen zijn de meeste journalisten wel tevreden over hun job - dat blijkt ook zo uit voorgaand onderzoek”, vertelt Bibert.
De opofferingen die journalisten zich moeten getroosten, hebben Brouns verbaasd. “De vrouwelijke journalist die ik heb geïnterviewd, wou vooral meer aandacht voor kinderopvang.” Op de VRT is er wel kinderopvang, maar alleen van 8 tot 18 uur. “Journalisten die ‘s avonds moeten werken, kunnen hier geen gebruik van maken”, zegt Brouns.
Betere kinderopvang prioriteit
De studenten gingen dan ook op zoek naar oplossingen. “We hebben gemerkt dat in de media meer strategieën moeten worden uitgewerkt”, vertelt Bibert. Medestudent Brouns voegt eraan toe dat een betere kinderopvang de prioriteit heeft. “Zowel voor vrouwen als mannen. Mannen willen ook bijdragen tot de opvoeding van hun kind. Zo’n wens staat niet haaks op de ambities van de journalist”, vindt Brouns
De communicatiewetenschappers in spe geven nog mee dat journalisten belang moeten hechten aan hun sociaal leven. “We hebben enkele journalisten gesproken die toegaven dat hun balans tussen werken en leven niet oké is. Vooral jongere journalisten voelen vaak extra druk om zich te bewijzen. De impact op het privéleven van de journalist is té groot. Dat zou niet mogen.”
© 2015 – StampMedia – Ornella Schreurs
Dit artikel verscheen in De Journalist 194, editie oktober, p.11